Trípoli

Gaddafi s'atrinxera a Trípoli i la seva filla desmenteix que hagi fugit de Líbia

La família Gaddafi resisteix a Trípoli i aquesta nit la filla del líder libi Aisha ha aparegut a la televisió estatal per desmentir els rumors que havia fugit del país. Els opositors s'ha fet forts a la major part de l'est de Líbia, d'on arriben imatges que suposadament mostrarien les execucions comeses per les forces lleials a Gaddafi. La repressió de Gaddafi hauria causat almenys un miler de morts, tot i que un membre libi del Tribunal Penal Internacional, Al-Shanuka, en parla de 10.000. Els ferits poden arribar als 50.000.

Actualitzat
Moammar al-Gaddafi cada vegada està més sol i s'ha atrinxerat a Trípoli. A la capital de Líbia compta amb la lleialtat d'aquells a qui pot comprar amb diners, un exèrcit de mercenaris. I és que l'exèrcit libi deserta gairebé en massa del règim de terror que ha imposat el dictador.

Això ha fet que la revolta contra Gaddafi hagi triomfat en bona part de les principals ciutats de l'est de Líbia, com ara Bengasi o Tubruq, on els militars s'han unit ràpidament als opositors. No obstant això, la repressió continua i la cadena de televisió Al-Jazeera ha fet públiques unes imatges en què es veuen uns militars morts que, suposadament, haurien estat assassinats per no voler disparar contra civils.

Aisha i Saadi parlen

El règim libi també continua la seva campanya de propaganda a través de la televisió estatal. Després del discurs de dimarts, d'un embogit Gaddafi, aquesta nit ha aparegut la seva filla Aisha per desmentir que hagués fugit del país. En una posada en escena calcada a la que el dia abans va fer servir el seu pare per adreçar-se al poble libi, Aisha Gaddafi ha desmentit que hagi marxat amb avió cap a Malta. També ha dit que desconeix d'on han sortit les informacions que diuen que les Nacions Unides l'han cessat del càrrec d'ambaixadora de bona voluntat.

Un altre dels fills de Gaddafi, Saadi, ha declarat en una conversa telefònica amb el "Financial Times" britànic que el seu pare està disposat a treballar amb qualsevol nou règim que aparegui al país en un paper d'"assessor", "com un gran pare".

L'exministre de Justícia, també

Moustapha Abdel Jalil, el ministre de Justícia que va abandonar el govern per la repressió del dictador contra els opositors, no para de fer declaracions. Ara ha dit que Gaddafi té els dies "comptas" i que s'acabarà suïcidant com va fer Hitler.

6.000 turcs fugen de Líbia

Aquesta nit han arribat al port turc de Marmaris dos ferris amb més de 3.000 ciutadans turcs que fugen de Líbia. amb aquests ja són 6.000 els turcs evacuats, però encara n'hi queden 20.000 més, a l'espera de ser repatriats.

Els opositors avancen

Són diverses les fonts que confirmen que l'est de Líbia ja no està en mans del règim. El dimitit ministre de Justícia ha afirmat que la zona oriental del país "ha estat alliberada totalment del control" de Gaddafi i està en poder dels "revolucionaris", i, des de fora, el govern italià ha confirmat que la regió oriental de la Cirenaica és dels opositors.

De fet, arriben imatges de Tubruq, a tocar de la frontera de Líbia amb Egipte, que mostren que grups antigovernamentals han establert controls de seguretat en diversos punts de la ciutat i han pres possessió dels arsenals d'armament que l'exèrcit no va poder destruir abans de marxar. A més, la gent ha sortit al carrer per celebrar la victòria de l'oposició.

La situació és similar a Ajdabiya, també a l'est del país, i al sud de la ciutat de Bengasi, on l'oposició ja ha retirat de les tanques publicitàries els retrats de Gaddafi i ha hissat la bandera monàrquica que el règim va desterrar fa 42 anys. Aquesta situació s'estén ja a tot el terç oriental del país, és a dir, la històrica regió de la Cirenaica. Al-Jazeera dóna les ciutats de Begasi, Derna, Al-Bayda, Mesrata, Tubruq i Al-Merdi per "alliberades".

Però el control dels insurrectes no es limitaria a aquesta regió oriental del país. Informacions no totalment confirmades asseguren que la ciutat de Zwaara, a prop de la frontera amb Tunísia, a la part occidental de Líbia, està també sota control dels opositors.

Alguns militars, al costat dels rebels

Una altra dada que confirma que el règim de Moammar al-Gaddafi trontolla per moments és un vídeo que han difós les cadenes àrabs Al-Jazeera i Al-Arabiya, on apareixen oficials de l'exèrcit libi d'aquesta zona del país explicant que donen suport a la revolució del poble. A més a més, dos pilots d'un avió de combat de construcció russa Sukhoy 22 han saltat en paracaigudes després de negar-se a bombardejar la regió de Bengasi.

Dimiteixen tres ministres de Gaddafi

Aquesta fragilitat del règim de Gaddafi s'ha materialitzat per la dimissió del ministre de l'Interior, i antic company d'armes, el general Abdelfatah Younes el-Abidi. Es tracta del tercer membre del gabinet que dimiteix després dels ministres de Justícia i d'Emigració, com a reacció a la violenta repressió de la població líbia. El-Abidi, que també és el comandant en cap de les forces especials, ha anunciat que deixa totes les funcions oficials i ha fet una crida als soldats i a les forces de l'ordre per alinear-se amb la "revolució".

La sortida del ministre de l'Interior i dels seus dos col·legues ha estat precedida per la de nombrosos diplomàtics i ambaixadors libis. Fins i tot l'entorn més pròxim del fill gran de Gaddafi, Seif l'Islam, s'ha vist influït pel moviment de contestació, ja que un dels seus més propers col·laboradors, identificat amb el nom de Youcef Souana, ha trencat amb el règim de Trípoli i s'ha unit als "revolucionaris".

Tot plegat fa que la comunitat internacional apugi cada cop més el to de les seves crítiques al règim de Gaddafi i acceleri els preparatius tant per a l'evacuació d'estrangers com per a una possible onada de refugiats.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut