Barcelona

La crisi fa revifar el barraquisme a Barcelona

El barri de Can Rectoret, en plena serra de Collserola, s'ha convertit en el refugi de persones que en els últims mesos o anys s'han quedat sense recursos. En aquesta zona hi ha hagut barraques des dels anys cinquanta. Se n'havia fet una reordenació, però ara sembla que el fenomen del barraquisme està revifant. També han augmentat les cases okupades.

Actualitzat
El barri del Rectoret es va aixecar als anys 50, i un pla d'ordenació, trenta anys després, va convertir moltes parcel·les edificades en no urbanitzables. Molts propietaris en van acabar marxant, però ara les seves barraques s'han convertit en el refugi de persones que en els últims mesos o anys s'han quedat sense recursos. Es tracta de construccions petites, molt precàries, fetes amb fustes i palets.

A banda de barraques en aquesta zona també proliferen les cases okupades. Al barri de Can Rectoret és molt difícil trobar un carrer on no n'hi hagi cap. La majoria són cases d'autoconstrucció abandonades o en ruïnes, però és fàcil punxar l'aigua i la llum. Hi viuen des de famílies amb nens fins a estrangers acabats d'arribar.

L'Ajuntament té localitzades una trentena de cases okupades i barraques a Can Rectoret, i admet que n'hi pot haver moltes més. Tanmateix, subratlla que no pot actuar sense la denúncia del propietari. El gerent del districte de Sarrià-Sant Gervasi, Albert Duran, ha assegurat que "el Rectoret té un problema, que és cent vegades més petit que fa 20 o 30 anys, quan hi havia una ocupació molt àmplia, amb colònies d'estrangers que hi vivien i que s'ha anat corregint amb l'actuació de l'Ajuntament".

L'associació de veïns, també constituïda com a grup de defensa forestal, assegura que hi ha més d'un centenar de persones vivint il·legalment al Rectoret. L'estat de moltes parcel·les okupades denuncien a més, que fa augmentar el risc d'incendi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut