En l'accident d'El Pèndol hi va morir una adolescent.
En l'accident d'El Pèndol hi va morir una adolescent.
Barcelona

La fiscalia demanarà imputacions per l'accident del Tibidabo perquè l'informe pericial constata errors

La fiscalia demanarà imputacions arran de l'accident d'El Pèndol del parc d'atraccions del Tibidabo perquè l'informe pericial conclou que no va ser un accident fortuït i que hi va haver errors. Segons han indicat fonts judicials a Catalunya Ràdio, la fiscalia està estudiant a fons l'informe pericial, de més de 500 pàgines, per determinar i concretar les responsabilitats civils i penals. Tot apunta que es van fer coses malament, especialment en l'encoratge de l'atracció. Ara bé, cal determinar si es tracta un cúmul d'errades o si les deficiències ja provenien del disseny d'El Pèndol. Arran d'aquest accident va morir una jove, de manera que les responsabilitats penals que se'n derivin seran per homicidi per imprudència greu.

Actualitzat
Segons fonts judicials, "va haver-hi persones que van ficar la pota", de manera que la fiscalia està estudiant a fons l'informe per concretar les imputacions que demanarà i les responsabilitats civils i penals. Segons aquestes fonts, tot indica que l'error va produir-se a l'ancoratge de l'atracció, tenint en compte com va caure, "perquè s'havien fet les coses malament". Tanmateix, ara es mirarà de determinar si el problema ve de quan es va dissenyar, quan es va construir, quan es va instal·lar, durant les revisions, o si va ser un cúmul d'errors en diversos moments.

L'informe, de 500 pàgines, l'ha elaborat un enginyer de l'empresa catalana Applus a petició de la titular del jutjat d'instrucció número 2 de Barcelona, que l'haurà de ratificar a finals de març. El document va encarregar-se a l'agost i en unes primeres conclusions provisionals que van fer-se públiques al novembre s'apuntava a una mala construcció com a causa principal. En l'accident es va desprendre el braç articulat de l'atracció, cosa que va provocar la mort de la jove i va ferir-ne tres més.

En paral·lel, l'Ajuntament de Barcelona, titular del parc a través de l'empresa Patsa, també va encarregar un informe al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya. El muntatge d'El Pèndol va durar tres dies i el van dur a terme cinc tècnics italians i un enginyer. La instal·lació va arribar d'Itàlia el 26 de juliol del 2006, va entrar en funcionament a l'agost d'aquell any i, una vegada finalitzat el muntatge, van fer-se proves de regulació, càrrega i sistemes d'emergències, segons va informar el parc quan va posar-se en marxa l'atracció.

El Pèndol feia 38 metres d'alçada i baixava a 100 km/h en 2,8 segons. Tenia un braç articulat de 25 metres que subjectava una góndola, que tenia una capacitat per a quatre persones i, després de la caiguda lliure, la góndola de l'atracció feia un recorregut de 50 metres de manera pendular.
Anar al contingut