Hawaii

Les costes del Pacífic sobreviuen al tsunami amb dos morts als Estats Units i Indonèsia

El tsunami provocat pel terratrèmol del Japó s'ha estès pel Pacífic. Les onades, però, han arribat als països d'aquesta zona amb menys força del que es temia. A l'Equador, s'havia decretat l'estat d'excepció. A les illes Galápagos, s'han evacuat preventivament algunes localitats costaneres. Hi ha hagut inundacions en algunes poblacions i s'hi ha tallat el subministrament elèctric. Als Estat Units, ja s'ha cancel·lat l'alerta de tsunami per als estats d'Oregon i Washington, però hi ha hagut una víctima mortal, un tafaner que s'ha acostar al mar per veure l'arribada del tsunami; una onada se l'ha endut. A Indonèsia, hi ha un altre mort.

Actualitzat
Les onades provocades pel sisme marí del Japó han anat arribant a les costes d'altres països costaners del Pacífic, però amb molta menys empenta.

En algunes zones, com les Filipines i Guam, s'han fet evacuacions. A l'est de les Filipines s'han desallotjat més de 200.000 persones, tot i que el tsunami ha arribat molt debilitat, amb onades d'un metre d'alçada. Un cop s'ha superat l'alerta ja han tornat a casa. A les illes Kurils, les autoritats russes han evacuat unes 11.000 persones del litoral, i a Taiwan, les onades no han superat el mig metre.

A Indonèsia, almenys una persona ha mort a la província de Papua. La víctima ha caigut d'una barca quan intentava salvar la família dels efectes del tsunami.

En altres zones del Pacífic, on la Creu Roja va advertir que l'onada gegant podria ser més alta que en diverses illes, el tsunami ha passat sense danys importants. A les illes Marqueses, a la Polinèsia Francesa, al Pacífic sud, algunes cases s'han inundat. A Nova Zelanda, s'esperaven onades d'un metre i les autoritats han advertit a la població que romangués allunyada de les platges, on, no obstant això, es van concentrar diversos curiosos per veure el fenomen.

Un mort als Estats Units per curiositat

Als Estat Units, l'Agència Nord-americana pels Oceans ha cancel·lat l'alerta de tsunami per als estats d'Oregon i Washington, que toquen a l'oceà Pacífic. Al país, però, hi ha hagut una víctima mortal, un tafaner que volia veure l'arribada del tsunami. Hi ha també quatre persones ferides.

També s'ha cancel·lat l'alerta a la Colúmbia Britànica, al Canadà.

Sense problemes a l'Amèrica del Sud

A l'Equador, s'ha evacuat la població de les Galápagos. L'aigua ha causat alguns desperfectes i problemes en algunes poblacions, però al cap de poques hores s'hi ha desactivat l'alerta i els desallotjats han pogut tornar a casa seva.

Les onades, també més debilitades, han arribat a les illes de Kauai i Ohau, a Hawaii, on s'ha registrat una pujada del nivell de l'aigua de 60 centímetres. En altres parts de la costa del Pacífic, especialment en el continent americà, respiren alleugerits tot i mantenir-hi la vigilància.

A Xile, també s'ha activat l'alerta per tsunami, però no s'hi han fet desallotjaments perquè la previsió era que l'aigua arribés amb poca força. L'alarma s'ha desactivat aquest dissabte a la tarda, hora catalana. El país ja va viure l'experiència d'un tsunami de grans proporcions en el terratrèmol del 2010. També, al Perú, Colòmbia o El Salvador s'han extremat les mesures de prevenció. A Mèxic, ja han retirat l'alerta per tsunami.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut