Barcelona

Un mòdul del centre penitenciari de Lledoners fomenta el civisme i el respecte entre els presos

Un total de 90 interns, del mòdul 6 de la presó de Lledoners, estan participant en una iniciativa per ajudar-los a afrontar el seu entorn d'una manera més positiva, pacífica i allunyada de delinqüència. Els requisits per formar part d'aquest grup són implicar-se en les activitats diàries proposades, no practicar res de violència i no consumir ni un gram de droga. "Sempre he estat tancat en cel·les de càstig i aquí em sento més lliure", diu un pres que assegura que, ara, soluciona els conflictes i els problemes d'una manera que abans no feia, xerrant. "Jo sóc una persona que m'agradava més la droga que un bocata" diu obertament un pres, que per sort, ja fa temps que no es droga.

Actualitzat
Aquest és un pas més cap a la reinserció social. Però no hi ha truc més enllà de l'experiència, el reglament penitenciari es compleix. El benefici és una millor convivència entre el grup i l'augment de la capacitat de decisió

"En altres mòduls estaves al pati tirat, anaves fent... i aquí estic ocupat tot el dia", diu un participant del mòdul. "Tenim eines de treball que en altres mòduls no pots tenir. Això implica estar lliure de drogues, perquè hi ha una major confiança, perquè ens ho hem guanyat a pols" comenta un altre.

Es tracta, a grans trets, de fer la vida més humana i menys penitenciària. Un exemple: es fan assemblees freqüentment per exposar els problemes a la direcció del centre. D'aquesta manera, s'aconsegueix una relació  més estreta entre interns i funcionaris, en un sentit positiu.

Ara bé, no tots són flors i violes. Una vintena d'interns o bé han marxat a altres mòduls voluntàriament, o bé han estat expulsats per no complir les normes. Encara caldrà esperar uns anys per saber si aquests presos no tornen a delinquir un cop surtin de la presó. En tot cas, sembla que han entès la importància del tracte i la responsabilitat que se'n desprèn. Aquest model d'organització es podria aplicar en altres presons.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut