janquim

Els autors de la Viquipèdia ensenyen com l'escriuen per celebrar el desè aniversari de l'edició catalana (1)

Desenes de viquipedistes s'han trobat aquest dissabte a Barcelona per conèixer-se i per acollir els nous voluntaris que s'hi han volgut acostar per aprendre els rudiments d'aquesta acció voluntarista. Amb motiu del desè aniversari de la versió catalana, que es va escaure el dia 16 d'aquest mes, han celebrat diversos actes encaminats a explicar el seu projecte als entorns educatius i professionals. Aquesta jornada, en canvi, ha consistit en un acte de transparència, de portes obertes, perquè tothom que en tingui ganes se senti capaç de llançar-se a escriure un altre article. Per això, una representació dels seus autors més actius s'ha posat a disposició de qui els volgués conèixer, com ha fet el 3cat24.

Actualitzat
Carles Paredes (21 anys, del barri barceloní de Gràcia) és informàtic i el seu nom d'usuari és KRLS. És autor d'articles sobre huracans però també d'escriptors com Mercè Rodoreda. Pot sorprendre que s'ocupi d'assumptes tan allunyats de la seva formació però aquest és un tret força comú entre els autors. No són experts dels camps que contribueixen a difondre sinó apassionats que volen transmetre el que aprenen.

Ara n'ha arribat a ser un dels administradors, és a dir, de les persones que tenen dret a fer-hi les úniques tres accions que la resta d'usuaris no poden dur a terme: esborrar un article, bloquejar un usuari i aturar temporalment l'edició d'un article quan hi ha una batalla entre dos autors que no mantenen la disputa en el terreny de les fonts sinó en l'ideològic, posant en risc la neutralitat obligada d'aquesta obra col·lectiva.

Vandalisme anticatalà

A més, són responsables d'impedir els efectes del que anomenen "vandalisme", és a dir, de totes les intervencions destinades a fer malbé un article. En cas de l'edició en català, molts d'aquests atacs consisteixen en insults contra la llengua o el país.

El vandalisme no té gaires opcions perquè la mateixa comunitat de viquipedistes s'encarrega de detectar-hi els atacs i esborrar-hi les malifetes. En bona part es poden atribuir a gent jove, perquè s'ha comprovat que entre les cinc i les set de la tarda és quan augmenta aquesta activitat. Però aquest detall no hauria de donar una impressió errònia dels adolescents. Al contrari, entre els autors de la Viquipèdia hi ha força estudiants de secundària.

Adolescents a classe

És el cas de Lluís Madurell, de Tarragona. Només té 14 anys i estudia tercer d'ESO. Al seu curs hi havia el programa 1x1 i, segons que explica, molts companys seus aprofitaven que tenien un ordinador a classe per jugar o conversar amb els amics a les xarxes socials. Ell també hi va jugar però de seguida se'n cansava. De manera que va provar un entreteniment que s'ha convertit en una passió de la qual ja no es vol desenganxar. Quan té un moment lliure s'hi posa.

Va començar amb un article sobre l'institut on estudia i de seguida es va abocar als continguts més bàsics, perquè es va adonar que sovint no hi eren. Si a classe els explicaven la força de la politja, ell mirava de resumir el que havia après amb un text per compartir amb tots els usuaris de la Viquipèdia.

David Parreño té un any més i és de Palafrugell. Havia de fer un treball a escola sobre un grup de música que li agradés. Va triar Els Pets i es va abocar a la millora de l'article corresponent. Va aprendre que no podia fer servir imatges que tinguessin drets d'autor i ara ja no comet aquest error. Ha escrit prop de tres-cents articles i ha participat en l'edició d'uns quants milers. Li interessen sobretot els articles que tenen a veure amb l'actualitat més rabiosa.

Articles vermells

Al contrari que Ignasi Masip (Sant Martí, Barcelona), que s'ha centrat en la història. Té 27 anys i treballa d'administratiu en un grup editorial. Ha fet molts articles sobre la Unió Soviètica i ha après a ser viquipedista com els altres, amb errors i encerts. Recorda que quan va començar va rebre advertiments perquè quan va publicar l'extens text de Stalin va generar de cop i volta molts termes que enllaçaven a articles que no existien en català.

Quan algú entra per primer cop a fer d'usuari, de seguida hi ha un veterà que se n'adona i l'acull, guiant-lo i oferint-li ajuda. A Masip li van suggerir que escrivís tots els articles inexistents que ell mateix havia obert quan explicava qui era el dictador soviètic i que havien quedat de color vermell per indicar aquesta necessitat.

Roger Fuentes (usuari Galazan) té 27 anys i en la seva presentació no amaga les seves idees, però el valor de la Viquipèdia es basa en el fet que tothom aposti per la neutralitat i la transparència. És de Sant Pere de Riudebitlles, al Penedès. S'esforça sobretot a citar sempre les fonts, un detall que considera imprescindible. No és l'autor de l'article sobre el seu poble però sí de la fotografia que l'acompanya.

Fes-te les fotografies

Aquest és un altre punt notable. Cal que totes les imatges hi siguin de manera autoritzada i una de les persones que vigila aquest compliment és Vicenç Riullop, que té 53 anys i és de Teià. Quan detecta aquest error l'adverteix i per evitar-lo dóna un consell rotund: "El millor és fer tu mateix les fotografies". I això és el que fa tot i que al principi de la seva col·laboració escrivia sobre la Polinèsia. No creu que calgui patir, algun viquipedista local ja haurà "pujat" les imatges d'aquelles illes.

La seva implicació en el projecte l'ha dut a ser un dels traductors del llibre sobre la Viquipèdia que van escriure els francesos Guillaume Paumier i Florence Devouard. I la seva prejubilació li ha donat més temps per col·laborar en aquest projecte d'abast mundial.

El consell de fer-se un mateix les fotografies és el que ha seguit Àlex Hinojo, que firma com a Kippelboy, per a la seva llista de les xemeneies de les antigues fàbriques de Sabadell, ciutat on viu. Té 30 anys i ja hi ha escrit més de 2.500 articles, sobretot sobre museus i difusió cultural, a més del videoart. Aquesta orientació l'ha dut a ser un dels impulsors d'una trobada molt especial que tindrà lloc aquest dimecres.

Professionals dels museus

Al Museu Picasso de Barcelona s'hi aplegaran més de cent cinquanta professionals de la museologia, que aprendran com poden participar de la redacció d'aquesta enciclopèdia multilingüe. És la primera trobada d'aquestes característiques que es fa al país, seguint la ruta iniciada en altres indrets, amb la finalitat d'implicar experts de diverses matèries en aquesta redacció col·laborativa.

(Continua aquí)


Anar al contingut