Barcelona

L'hospital de Bellvitge tanca dues plantes i diversos quiròfans per la retallada

L'hospital de Bellvitge ja ha anunciat quines mesures pensa aplicar per reduir un 10% el pressupost. Tancarà dues plantes d'hospitalització i una tercera els caps de setmana, així com també alguns quiròfans per fer front a la retallada del pressupost de Salut. A l'estiu, el servei es reduirà considerablement perquè no es contractaran 700 suplents. El gerent de l'hospital de Bellvitge, Xavier Corbella, ha afirmat a TV3 que reduir un 10% la despesa "és un repte molt complex" perquè són molts diners i que per força acabarà repercutint sobre les llistes d'espera, encara que ha negat que es noti sobre la qualitat de les emergències i les patologies greus.

Actualitzat
Setmana clau per a la sanitat catalana que aquest dijous ha de conèixer les mesures concretes que prendran els hospitals per reduir un 10% el pressupost. El tancament de quiròfans o d'algunes plantes seran alguna de les actuacions que s'aplicaran per poder fer efectiva aquesta retallada.

L'hospital de Bellvitge, un dels més grans i importants de Catalunya, ha explicat a TV3 que ja ha tancat dues plantes de l'hospital. Això vol dir 48 llits menys i un estalvi d'uns 2 milions i mig d'euros l'any. Aviat es tancarà una tercera planta, però només els caps de setmana, perquè s'hi organitzarà l'activitat per donar altes els divendres.

També es deixaran de fer algunes intervencions que es feien a la tarda perquè alguns quiròfans estaran tancats. El gerent de l'hospital, Xavier Corbella, assegura que la qualitat de les emergències i les patologies greus que només s'atenen en grans hospitals com aquest no se'n veuran afectades, però d'altres sí. Segons Corbella, la retallada es notarà en les patologies menys greus "en què abans s'esperaven quatre mesos i ara s'esperaran més".

El gerent de Bellvitge també ho és de 53 centres d'atenció primària i, des de mitjans de març, de l'Hospital de Viladecans. Amb l'obligació de retallar despesa té previst reduir un 30% els càrrecs directius de tot el seu àmbit d'atenció. Aquest 2011 li retallen el pressupost un 10%, això vol dir que haurà de funcionar amb 60 milions d'euros menys que l'any passat. Una retallada molt superior al pressupost de tot l'Hospital de Viladecans.

"Comporta coses que mai t'hauries plantejat"


"El 10% són molts diners. És un repte molt complex, són molts diners", explica Corbella. El gerent detalla que en el cas de l'hospital de Bellvitge, si en total disposen de 600 milions d'euros, la retallada els significa uns 60 milions d'euros. I detalla que això significa haver de retallar "per posar un exemple, tot l'Hospital de Viladecans, que té un pressupost de 43 milions, més 17 milions més".

El gerent ha afirmat que la retallada els obliga a dur a terme "un pla de xoc molt sever" que "és evident que obliga a repensar el sector" i conclou que tot plegat "ens portarà a un nou escenari i un nou paradigma que en aquest moment no podria avançar. Comporta coses que mai t'hauries plantejat".

Per exemple, per aquest any concentrant les vacances dels treballadors en els dos mesos d'estiu es vol estalviar la contractació dels 700 suplents que va haver de contractar l'any passat, per tant l'activitat en aquests mesos es reduirà considerablement.

La retallada a l'Arnau de Vilanova

L'hospital Arnau de Vilanova tancarà per Setmana Santa dues plantes amb 60 llits, totes les consultes externes i els quiròfans d'intervencions programades, segons denuncia la junta de Personal del centre. També afirmen que les baixes no es cobreixen i la qualitat assistencial se n'està ressentint.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut