Washington

Els acusats de l'11-S seran jutjats a Guantánamo i no en un tribunal civil als EUA

El cervell i els altres acusats dels atemptats de l'11 de setembre a Nova York seran jutjat per un tribunal militar. Així ho anunciarà avui el fiscal general dels Estats Units, Eric Holder. L'organitzador dels atacs contra les Torres Bessones, Khalid Sheikh Mohammed, haurà de respondre de les acusacions de crims de guerra en un judici a la base militar de Guantánamo i no pas davant un tribunal civil, com ho volia el president nord-americà. El 7 de març, Barack Obama va aixecar la moratòria per fer nous judicis militars a la base cubana, però va acusar el Congrés de bloquejar constantment els seus intents de jutjar els imputats de Guantánamo en tribunals civils.

Actualitzat
A més de Khalid Sheik Mohammed, autoproclamat cervell dels atacs, podrien ser jutjats els seus presumptes còmplices Walid Bin Atash, Ramzi Bin AlShibh, Ali Abdul Aziz Ali i Mustafà al-Hawsawi.

A finals del 2009, el govern nord-americà va obrir una polèmica en anunciar que els acusats pels atacs del 2001 serien jutjats a Nova York, en tribunals ordinaris. Aquesta decisió va causar un gran enrenou, especialment pel fet que el judici se celebrés a la ciutat que va rebre els atacs més destructius, que van causar gairebé 3.000 morts, dels quals 2.752 a Nova York, amb l'enderrocament de les Torres Bessones.

Entre els més crítics hi va haver l'aleshores governador de l'Estat David Paterson i l'exalcalde de la cituat Rudolph Giuliani. També alguns legisladors demòcrates i republicans es van oposar a aquesta possibilitat i van reclamar que el judici fos celebrat en un tribunal militar.

El principal acusat de planificar els atemptats i els seus presumptes còmplices estan detinguts a la presó de la base naval nord-americana de Guantánamo, en territori de l'illa de Cuba, en què encara hi ha un total de 172 presos.

Anar al contingut