Barcelona

Bin Laden: la icona del terrorisme internacional

Ossama bin Laden, el líder d'Al-Qaeda, assassinat al Pakistan per l'exèrcit nord-americà, estava desaparegut des de l'any 2001, quan va fugir a l'Afganistan després de l'atemptat a les Torres Bessones i el Pentàgon. Fa onze anys es va perdre la pista de l'home que fins avui era la persona més buscada del planeta.

Actualitzat
Des que l'11 de setembre del 2001 els Estats Units el van assenyalar com el cervell dels atemptats contra les Torres Bessones i el Pentàgon, la imatge o la veu d'Ossama bin Laden han aparegut periòdicament a Al-Jazeera, fet que ha donat lloc a múltiples especulacions sobre si estava viu o mort, sobre on s'amagava o sobre si preparava nous atemptats.

Ara ja se sap on era, almenys en els últims temps: instal·lat en una casa a prop d'Islamabad, la capital del Pakistan, on ha estat assassinat a mans de l'exèrcit nord-americà, tot i que els talibans pakistanesos ho han negat.

Qui era Bin Laden?

Ossama bin Laden va néixer el 1957 a l'Aràbia Saudita. Hereu d'una immensa fortuna, que va fer créixer fins a arribar als 4.500 milions d'euros, Bin Laden va dedicar aquest fons i tota la seva vida al servei d'una croada que va expressar de forma concisa el 1998: "Venero Al·là i això inclou fer la guerra santa en nom de Déu per expulsar els americans de tota la terra musulmana", va afirmar.

La fàtua de Bin Laden contra els Estats Units té l'origen el 1990, quan l'Aràbia Saudita va autoritzar el desplegament de tropes nord-americanes a la península Aràbiga, on hi ha els llocs més sagrats de l'islam. És llavors quan Bin Laden va trencar amb la monarquia saudita i va començar a reclutar joves disposats a morir per la seva causa.

El cervell de l'11-S

A Bin Laden se'l considera el cervell de l'atemptat que hi va haver el 1993 al World Trade Center, que va provocar sis morts i més de mil ferits. També és el principal sospitós d'haver organitzat les explosions contra les ambaixades de Kènia i Tanzània, que l'any 1998 van causar 230 morts i més de 5.000 ferits, així com de l'atac, l'any 2000, contra el destructor nord-americà "US Cole" en aigües del Iemen. Però va ser amb els atemptats de l'11 de setembre del 2001, en què van morir prop de 3.000 persones, que els Estats Units van remodelar tota la seva política interna i externa per dedicar-la a un nou objectiu: la lluita contra el terrorisme internacional.

Aquest terrorisme internacional té com a màxim símbol Bin Laden i la xarxa terrorista que ell va crear, Al-Qaeda ("La base"), amb grups dispersos per molts països. Al marge dels serveis secrets i dels aparells de l'estat clàssics, és un terrorisme difícil d'eliminar, i, segons els biògrafs de Bin Laden, fet per sobreviure'l.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut