Barcelona

L'actuació policial a la plaça de Catalunya acaba amb més de 120 ferits

Milers de persones han tornat a ocupar la plaça de Catalunya un cop que els Mossos d'Esquadra s'han retirat després de cinc hores d'actuació que havien de servir per condicionar l'espai per a la Champions i fer-hi tasques de neteja. No obstant això, la policia ha carregat amb cops de porra contra els indignats i els han disparat pilotes de goma mentre mantenien una resistència pacífica. Fins a 121 persones n'han sortit amb ferides lleus, entre les quals 37 policies. També hi ha un detingut. Els acampats s'han dividit en diversos grups a la ronda de Sant Pere, en un extrem de la plaça, i al centre, on 200 indignats s'han negat a abandonar la plaça. Finalment, la policia s'ha retirat i la plaça de Catalunya s'ha tornat a omplir de persones. Els indignats han convocat una nova concentració per aquesta tarda, a les set.

Actualitzat
Uns 200 agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana han acordonat a les set del matí la plaça de Catalunya de Barcelona, on fa dotze dies que acampen els indignats. Segons la policia, l'objectiu de l'operació era que els equips de neteja poguessin accedir a la plaça i retirar els objectes considerats perillosos, com ampolles de vidre, pals o bombones de butà. Tot plegat, en previsió de les possibles celebracions per la final de la Champions del Barça de dissabte.

121 ferits i un detingut

Malgrat la resistència pacífica dels concentrats, els agents han actuat amb contundència i han acabat disparant trets a l'aire i pilotes de goma, i carregant amb cops de porra. El balanç final ha suposat més de 120 ferits lleus, amb rascades, contusions o ferides al cap, dels quals 37 eren mossos. Fins a dotze persones han estat traslladades a l'Hospital Clínic i a l'ambulatori del carrer de Manso. A més, hi ha un detingut.

Els indignats s'han negat a marxar de la rodalia de la plaça perquè no s'acabaven de creure la versió policial que una vegada netejada els deixarien tornar a acampar-hi.

El desallotjament de la plaça

Els acampats s'han dividit en diversos grups: el primer s'ha situat a la ronda de Sant Pere, on han rebut cops de la policia quan impedien als furgons policials i les brigades de neteja endur-se el material requisat. El segon, situat a l'altre extrem de la plaça, s'ha mantingut unit i assegut cridant "no violència" i alçant les mans mentre els agents els mantenien acordonats.

Al centre de la plaça, atrinxerats, un grup d'uns 200 indignats s'has negat a abandonar l'espai. Uns mediadors s'hi han apropat per negociar la seva retirada momentània fins que hi haguessin passat els equips de neteja.

Però els indignats, després d'un debat, s'hi han negat i han proposat a la policia que abandonés el lloc i permetés als simpatitzants accedir a la zona, de manera que serien ells mateixos els que netejarien la plaça. No obstant això, la policia ha tirat pel dret i els equips de neteja de l'Ajuntament han desmuntat les tendes de campanya que hi havia.

Finalment, els Mossos han marxat de la plaça de Catalunya a la una del migdia i ràpidament els indignats han tornat a accedir-hi amb aire triomfal. Unes 3.000 persones l'han ocupat de nou després que han marxat les vuit brigades de neteja. Han tornat a dur-hi tendes de campanya i material de tot tipus per recuperar l'acampada.

Convocatòria a les 19 hores


A més, a Barcelona s'ha fet una nova convocatòria per les 19 hores. Les diverses acampades d'arreu de l'Estat s'han sumat a la iniciativa, després que ha corregut pel Twitter.

I és que novament la xarxa ha servit per retransmetre en directe l'actuació a la plaça, i milers d'usuaris hi han fet les seves cròniques en 140 caràcters.

Precisament, aquest divendres, juntament amb el "hashtag" #bcnsinmiedo, a la xarxa de microblòguing està sent molt usat #confloresalas7, en referència a la crida dels indignats a reunir-se. També hi ha moltes referències a les càrregues policials amb les etiquetes #mossos i el nom del director general de policia, Manel Prat. Molts missatges de piulaires critiquen el desplegament que s'hi ha fet i també el conseller Felip Puig.

Per la seva banda, la majoria de partits polítics han criticat l'actuació policial i han demanat explicacions al conseller.

Efecte crida

Mentre ha durat l'operació, els indignats també han fet una crida a la ciutadania a donar-los suport, al·legant que com més gent hi hagués més difícil seria per als Mossos desallotjar una concentració pacífica. Diversos ciutadans han anat duent flors a la policia en al·lusió a la Revolució dels Clavells de Portugal.

L'inici de les càrregues policials ha provocat un efecte crida que ha fet que moltes persones s'hagin acostat a la plaça de Catalunya per mostrar el seu suport als indignats. Per això, el nombre de persones a la plaça i la rodalia no ha parat d'augmentar des de primera hora del matí.

D'altra banda, un centenar d'estudiants han tallat l'avinguda Diagonal de Barcelona a l'altura del Palau Reial per protestar contra les càrregues policials a l'acampada de la plaça de Catalunya.

Material requisat

Els agents han retirat pancartes, piles de torres d'ordinadors, pantalles, extintors, bombones de butà i nombrosos objectes de la cuina de l'acampada. Els agents també han parlat de la presència de maons i han agrupat el material dels acampats que consideren que cal retirar abans de la final de la Champions. De moment, els equips de neteja han desmuntat pràcticament tot el campament.

Tots els objectes retirats els han portat fins a Montjuïc, possiblement fins a un magatzem del Sot del Migdia. Quedaran confiscats fins dilluns. A partir de llavors, els propietaris els podran recuperar.

Sense ordre de desallotjament

Un dels advocats dels manifestants, Àlex Solà, ha denunciat que els agents no tenen cap ordre de desallotjament i que els darrers dies els escombriaires havien pogut entrar a la plaça de Catalunya sense problemes.

Segons el director general de la policia, Manel Prat, no es tracta d'un desallotjament, i un cop acabada l'operació es deixarà tornar els indignats a la plaça. No obstant això, la infraestructura de l'acampada ha de quedar desmuntada.

L'operació ha desplaçat unes 40 unitats dels antiavalots i diversos camions de les brigades de neteja a la plaça de Catalunya. El dispositiu s'ha desplegat l'endemà que Puig va suggerir als acampats que marxessin per evitar aldarulls si el Barça guanya.

Reaccions


Nombroses plataformes han criticat l'actuació policial, qualificant-la de desmesurada i exigint responsabilitats polítiques. També des dels sindicats policials s'ha criticat l'acció, per considerar-la mal plantejada tant per execució com per efectius emprats.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut