Madrid

Rubalcaba diu que no al pacte fiscal i Rajoy es mostra obert a "parlar-ne"

El vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha tancat la porta al pacte fiscal amb Catalunya malgrat mostrar-se confiat que CiU garantirà l'estabilitat política fins al final de la legislatura. Tampoc s'ha compromès a avançar el pagament del fons de competitivitat a Catalunya. Una mica més receptiu s'ha mostrat Mariano Rajoy, que s'ha mostrat obert al diàleg. El líder del PP ha dit que "estem disposats a escoltar i a parlar; després ja ho veurem".

Actualitzat
El govern central creu garantida l'estabilitat parlamentària que necessita per acabar la legislatura "sense problemes" després de les reunions mantingudes aquesta setmana amb CiU i amb el PNB, trobades que ha qualificat de "normals" i destinades a "encarrilar els últims mesos" de treball de l'executiu i buscar suports per aprovar els pressupostos generals de l'Estat.

Així ha resumit el resultat d'aquestes reunions el vicepresident primer del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "Crec que sí, que podrem acabar la legislatura sense problemes", ha sentenciat. El portaveu ha explicat la seva trobada amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, una cita a la qual les dues parts s'havien emplaçat feia dos o tres mesos, segons ha dit.

L'executiu, ha subratllat Rubalcaba, busca suports perquè vol esgotar la legislatura "per aprovar reformes", en especial les que ja estan en marxa: la reforma de les pensions, la de la Seguretat Social i la de la negociació col·lectiva. Tot i que ho ha donat més detalls, Rubalcaba ha precisat que amb CiU no va parlar del pacte fiscal que proposa la federació, que, segons ha afirmat, el govern espanyol no comparteix. Tampoc els va dir si avançaran el pagament del fons de competitivitat a Catalunya.


Rajoy: "Estem disposats a escoltar i a parlar; després ja ho veurem"

El president del PP, Mariano Rajoy, s'ha compromès davant els empresaris catalans a "escoltar" la demanda del govern català d'un nou pacte fiscal per a Catalunya si presideix el govern central després de les eleccions generals del 2012. "Estem disposats a escoltar i a parlar; després ja ho veurem", ha assegurat en resposta a una pregunta dels empresaris durant la seva intervenció en la XXVII Reunió del Cercle d'Economia que aquest cap de setmana se celebra a Sitges.

Això no obstant, Rajoy ha instat el govern català que presideix Artur Mas a centrar-se a recuperar l'economia i crear ocupació, cosa que, segons ha dit, repercutirà en les finances catalanes en incrementar la recaptació de tributs com l'IRPF, l'IVA i els impostos especials.

En aquest sentit, Rajoy ha respost al president català, que ahir va reclamar al pròxim govern espanyol que resolgui l'elevat dèficit fiscal que suporta Catalunya, que l'"objectiu capital" és que l'economia creixi i generi ocupació, i no el dèficit fiscal. "No ens enganyem. L'objectiu capital avui és créixer i crear ocupació [...]. El creixement econòmic és la prioritat bàsica a què ens hem de dedicar." 

Per subratllar la importància del creixement econòmic per sobre del finançament de la Generalitat, ha recordat que la Generalitat ja pot recaptar el 50% de l'IVA i l'IRPF, i el 58% dels impostos especials, però que els ingressos per aquest concepte han descendit enormement pel poc dinamisme econòmic.

Tot i no entrar en la propsota d'Artur Mas sobre el pacte fiscal, Rajoy ha reconegut l'"esforç" que està fent la Generalitat per contenir un dèficit públic que era "més gran del que es deia que hi havia", i ha subratllat que "alguna responsabilitat deu tenir" el Ministeri d'Economia en això.

D'altra banda, Rajoy ha assegurat que si venç en les pròximes eleccions generals intentarà fer "el govern dels millors que trobi", una denominació similar a la que va usar Artur Mas durant la campanya de les autonòmiques per parlar del seu futur executiu.

D'altra banda, Rajoy ha assegurat que es proposa aprovar una nova llei d'estabilitat pressupostària que estableixi "sostres de despesa i d'endeutament" per a les comunitats, i que és partidari de donar a aquesta norma "caràcter constitucional" com ha fet Alemanya i preveu fer França.

Amb nombrosos empresaris entre els assistents, Mariano Rajoy ha assegurat que vol eliminar el "dèficit públic en la pròxima legislatura", ha defensat la necessitat que cada comunitat aprovi un "pla estratègic de racionalització de la despesa corrent" per als propers quatre anys i ha promès portar al Congrés en les pròximes setmanes una proposició de llei de suport a l'autònom.
Anar al contingut