Barcelona

L'oposició critica la llei òmnibus i la veu com una revenja a la tasca del tripartit

L'oposició considera insuficient el temps que el govern ha allargat el tràmit per presentar al·legacions a la polèmica llei òmnibus. Les formacions volen saber quin serà el procediment per debatre-la i votar-la al Parlament tenint en compte la seva complexitat. Tots els partits han estat d'acord a reclamar que es mantingui només la part del text que realment serveix per reduir les traves burocràtiques i que els altres punts es consensuïn.

Actualitzat
El govern pensa tirar endavant la controvertida llei òmnibus perquè la troba absolutament necessària per reactivar l'economia del país. Malgrat això, l'executiu s'ha mostrat obert a introduir-hi modificacions i fins i tot a suprimir els articles que no generin consens, però exigeix aprovar-la aquest any.

L'oposició qualifica la llei d'abusiva, prepotent i considera que només busca la revenja del tripartit. Tant el PSC com el PP volen esperar a veure de quina manera es farà la votació d'una llei tan complicada i àmplia per decidir més endavant en quins punts hi donaran suport i en quins no.

El líder del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha explicat que, de moment, "esperarem prudentment". La llei "conté tants canvis de rumb, de model i reorientacions -que podrien significar retrocessos flagrants del model de desenvolupament urbanístic i territorial- que es fa molt difícil entendre la dinàmica engegada per un encara no nat projecte de govern".

Tot i la prudència, el PSC veu en aquest projecte un colador per destruir les lleis del tripartit.

Des del PP reclamen votar-la per parts i entenen que no tot es va fer malament durant el govern del tripartit. "Si aquesta fos la finalitat -carregar-se tota iniciativa del tripartit-, no seré jo qui digui que no hi ha coses molt criticables, però també és cert que algunes van tenir el suport del PP", ha explicat el diputat popular Enric Millo.

Esquerra Republicana considera que CiU hauria d'haver consensuat amb els col·lectius afectats les reformes que inclou la llei. "Tenen una manera de fer política que és pel poble però sense el poble", ha dit Anna Simó. "Ara resulta que es fa una llei òmnibus de 600 articles, obviant tot el debat previ, especialment amb tots els col·lectius afectats". Simó ha criticat que CiU modifiqui lleis que es van fer a través del consens. Ells mateixos han vist que s'han passat de frenada i han hagut d'allargar el període d'al·legacions 15 dies", ha afegit la diputada republicana.

A ICV troben aquesta llei "omniabusiva" i no descarten recórrer-la al Constitucional. Dolors Camats ha assegurat que la formació utilitzarà "tots els mitjans jurídics i polítics per evitar que la llei es desenvolupi tal com el govern pretén. Si cal anirem més enllà, però aquesta posició d'abús no la permetrem".

Jordi Cañas, de Ciutadans, ha posat en dubte la legalitat del projecte. "Aquesta llei té un problema: sota el títol de simplificació, s'hi camufla una voluntat de 'vendetta' contra la tasca legislativa del tripartit".

El representant de SI, Toni Strubell, considera inacceptable "la manera de procedir de CiU perquè menysprea el Parlament de Catalunya amb aquesta manera de manar per decret. Això és un abús al Parlament, mostra una falta de respecte important".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut