Madrid

Madrid i Saragossa, principals bastions del PP i el PSOE en els nous consistoris

Al conjunt de l'estat espanyol s'han constituït aquest dissabte més de 8.000 ajuntaments. Tot i els extraordinaris resultats del PP, que governarà en 33 de les 50 capitals de província, Madrid continua sent l'estendard dels populars. Gallardón ha estat investit alcalde amb majoria absoluta. Pel PSOE, Saragossa és ara la seva ciutat més important, de les nou capitals de província que li han quedat després del 22-M.

Actualitzat
Alberto Ruiz-Gallardón ha estat reelegit alcalde de Madrid per tercer cop consecutiu amb els vots dels 31 regidors que el Partit Popular va obtenir el 22 de maig. Els 15 regidors del PSOE, els 6 d'Esquerra Unida i els 5 d'Unión, Progreso y Democracia, que per primer cop ha entrat al consistori, han votat els caps de llista respectius. Ruiz-Gallardón governarà amb majoria absoluta, tot i que té tres regidors menys que en el mandat anterior. Al carrer, indignats i antifranquistes han fet sentir les seves protestes, i tot i el dispositiu policial han acabat fent una seguda per impedir la sortida dels vehicles oficials. Una cinquantena d'agents els han desallotjat per permetre que els nous regidors i els assistents a l'acte de constitució de l'Ajuntament poguessin marxar.

També repeteix Rita Barberá com a alcaldessa de València, tot i que, en el seu cas, el mandat que ara comença és el sisè consecutiu. Amb el suport dels 20 regidors del seu grup, Barberá disposarà també de majoria absoluta per governar. Des de primera hora del matí, la policia ha mantingut acordonat l'edifici de l'Ajuntament per la presència a la plaça d'uns 200 indignats, que, amb repetides cassolades, s'han fet sentir també dins del ple.

I a Saragossa, la ciutat més gran que continua en mans del PSOE, Juan Alberto Belloch ha estat reelegit alcalde. Un acord amb Esquerra Unida i amb la Chunta Aragonesista, que tenen tres regidors cadascun, li ha permès continuar al capdavant del consistori, tot i que el PSOE té 10 regidors en comptes dels 15 que va obtenir el PP en les últimes eleccions. No és, però, una situació nova per a Belloch, que en cap dels seus dos mandats ha tingut majoria absoluta.

Palma sí que tindrà nou alcalde. Es tracta de Mateo Isern, del Partit Popular, que ha rebut el suport dels 17 regidors del seu partit. La presència d'indignats en un cantó de la plaça de l'Ajuntament i de partidaris del PP a l'altra ha escalfat els ànims entre els que esperaven l'arribada dels regidors per constituir el nou consistori i ha fet que alguns veïns també s'hagin decidit a posicionar-se amb banderes als seus balcons.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut