Madrid

8 de cada 10 menors no senten amenaçada la seva privacitat a les xarxes socials

Pràcticament la totalitat dels menors espanyols d'entre 14 i 16 anys s'han registrat alguna vegada en una xarxa social i gairebé vuit de cada deu (el 79,1%) no ha tingut la sensació de ser víctima d'un atac a la seva privacitat a la xarxa.

Actualitzat
No obstant això, el 45% dels nois i noies coneixen algú que ha tingut una experiència contrària a la seva privacitat en una xarxa social, la qual cosa contrasta amb la dada anterior.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi de camp "Percepció que tenen els menors sobre la utilització i seguretat de les dades que bolquen en les seus socials", publicat en el marc d'un projecte sobre privacitat del menor i noves tecnologies que ha desenvolupat durant dos anys la Fundació Solventia, i que s'ha presentat avui.

La mostra de l'estudi conté informació de 2.596 joves de 14, 15 i 16 anys, tots ells alumnes d'escoles integrats a l'Associació de Centres Autònoms d'Ensenyament Privat (ACADE) de Castelló, la Corunya, Madrid, Màlaga, Sevilla Tenerife i València.

L'estudi posa de manifest que el 95,9% dels joves s'ha registrat alguna vegada en una xarxa social i que l'edat mitjana a la qual s'han donat d'alta se situa en els 13 anys.

Així, el 16% s'hi han registrat abans de complir els 12 anys, el 23% amb 12 anys, el 34% amb 13, el 23% amb 14 i només el 4% amb 15 anys.

El repte de la privacitat

Durant la presentació, el director de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, José Luis Rodríguez Álvarez, ha assenyalat que la privacitat a la xarxa és "un repte molt complex" que ha d'afrontar el conjunt de la societat.

En la seva primera intervenció institucional després d'accedir al càrrec, Rodríguez ha subratllat l'interès de l'Agència per impedir que els menors de 14 anys puguin accedir a les xarxes socials sense autorització dels pares, "un objectiu tan senzill en la seva formulació com difícil a la pràctica".

Les dades recollides reflecteixen l'actitud dels menors cap a la seguretat i l'ajuda "en línia" en els processos d'alta i baixa en les xarxes socials.

La investigació revela que per als joves és molt fàcil registrar-s'hi, segons han manifestat el 94,8% dels enquestats.

Prudència raonable

Aquest fet, segons els autors, mostra l'interès de les xarxes a simplificar tots els tràmits del procés agilitzant al màxim per no desmotivar els possibles usuaris del servei, encara que també consideren natural aquest alt percentatge donada la destresa dels joves en el maneig d'internet.

Gairebé el 80% admet que no li han demanat cap document d'identitat per registrar-s'hi, davant el 18,9% que afirma que sí, i la gran majoria (75,8%) creu que la informació sobre política de privadesa de les xarxes és clara.

El grau d'informació i de consciència dels joves és alta, ja que el 97% és conscient que les dades que penja a la xarxa poden ser vistes per altres persones i el 82,7% sap que són gravades a les bases de dades de les plataformes.

La privacitat és percebuda com a "molt important" pel 91,4% dels usuaris i, a més, el 86,1% dels enquestats afirma que utilitza de manera activa les opcions de configuració de privadesa en les xarxes socials.

A més, el 69% prefereix no donar totes les dades que es demanen en registrar-se, davant del 19% que no ha tingut inconvenient a fer-ho.

La majoria dels enquestats (60%) assegura no haver indagat sobre els seus amics en un cercador i gairebé el 80% estableix contacte amb menors de 14 anys, cosa que, segons els autors, "resulta sorprenent amb el que passava en les relacions entre joves, quan no hi havia les xarxes socials".

El 68,9% creu que es prohibeixen alguns comportaments a la xarxa, mentre que el 18,7% considera que no hi ha límits ni prohibicions i es pot fer el que es vulgui.
Anar al contingut