Barcelona

El tancament d'urgències es compensarà amb visites a domicili i el telèfon de Sanitat Respon

El conseller de Salut, Boi Ruiz, compareix en comissió al Parlament de Catalunya per explicar les mesures que ha pres l'executiu per reduir la despesa sanitària. Ruiz ha assegurat que el ciutadà té garantit el servei urgent malgrat que tanqui o modifiqui l'horari el seu centre d'atenció primària. Els usuaris poden adreçar-se al nou Sanitat Respon (902 111 444), que no és només una centraleta telefònica, sinó un servei directe que pot enviar de forma urgent un metge al domicili. El conseller ha afirmat que el tancament i la modificació d'horari d'alguns ambulatoris i consultoris locals -que ha provocat nombroses queixes- té com a objectiu optimitzar el servei i fer-lo més eficaç.

Actualitzat
En total, la retallada modifica el funcionament de 110 dels 194 ambulatoris d'atenció continuada que hi ha al país: 22 anul.len el servei de forma definitiva, 32 només oferiran la figura del metge d'urgències a domicili i 56 modifiquen el seu horari.

Sobre la despesa farmacèutica, el conseller ha explicat que un 36% dels medicaments que es recepten als centres d'atenció primària corresponen a antidepressius. Els fàrmacs següents més receptats són els que serveixen per tractar la hipertensió, que corresponen prop del 10%, seguits dels antiasmàtics amb un 8%.

Pel que fa als hospitals, i sense incloure la medicació que es dóna als pacients ingressats, els fàrmacs més dispensats són els que serveixen per tractar el càncer, la sida i els immunodepressors

Nou model per a les llistes d'espera

D'altra banda, el conseller ha anunciat la confecció d'un nou model de gestió de les llistes d'espera que confia que es pugui començar a aplicar a l'octubre. Aquest model pretén reorientar el decret legislatiu de l'anterior govern tripartit, en què quedaven garantides les operacions de catorze malalties en un període màxim de sis mesos. La conselleria revisarà aquestes catorze afeccions i és probable que alguna, com les vasectomies, en quedi fora. D'altra banda, Salut té previst d'incloure'n quatre de noves: el cateterisme cardíac, la cirurgia cardíaca valvular, la cirurgia cardíaca coronària i reparacions en l'hèrnia discal.

Aquest nou model constarà de cinc criteris de priorització. L'impacte en la qualitat de vida que li suposa al pacient l'espera i el segon el risc de complicació seran els que tindran més pes. També es tindrà en compte l'efectivitat clínica de la intervenció, l'ús d'altres serveis sanitaris durant l'espera i el temps d'espera que ja porti el pacient.

Els partits de l'oposició no comparteix les mesures d'estalvi que ha decidit el govern i assegura que la ciutadania tampoc, tal com ho demostren amb diverses mobilitzacions ciutadanes.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut