Madrid

El Suprem confirma l'arrest del tinent general Mena per les seves declaracions sobre l'Estatut

La sala militar del Tribunal Suprem (TS) ha confirmat per unanimitat la sanció d'arrest domiciliari de vuit dies al tinent general José Mena, que li va imposar l'exministre de Defensa José Bono a causa de les seves declaracions sobre l'Estatut català el dia de la Pasqua Militar. L'alt tribunal desestima així el recurs interposat per Mena, que el 6 de gener passat a Sevilla va advertir que les forces armades haurien d'intervenir si l'Estatut sobrepassava els límits de la Constitució.

Actualitzat

Mena ja havia presentat un recurs desestimat pel mateix ministre de Justícia. L'actuació de Mena s'ha considerat mereixedora d'una sanció per "falta lleu" consistent a "expressar públicament opinions que suposin infracció al deure de neutralitat amb relació a les diferents opcions polítiques".

En el seu discurs el militar advertia de "les greus conseqüències" per a les forces armades que podria portar l'aprovació de l'Estatut "en els termes que està plantejat" i s'emparava en el títol vuitè de la Constitució per reclamar la intervenció de les forces armades per defensar la integritat i sobirania d'Espanya en cas que algun Estatut autonòmic sobrepassés "els límits infranquejables" que marca la carta.

El mateix dia d'aquestes declaracions tant els portaveus de la Comissió de Defensa del Congrés d'ERC, CiU i PNB, com els líders de diverses formacions van qualificar les declaracions "d'inadmissibles i inacceptables". Dos dies després, el 7 de gener, l'aleshores ministre de Defensa, José Bono, va ordenar l'arrest domiciliari de Mena durant vuit dies i en va decidir la destitució, ratificada pel Consell de Ministres.

Anar al contingut