Barcelona

Quaranta-sis CAPs de Catalunya es queden sense servei d'urgències nocturnes a partir d'aquest dijous

La retallada en el pressupost de sanitat fa que, a partir d'aquest dijous, es modifiquin els horaris d'atenció al públic en 96 dels 185 centres d'atenció primària continuada que hi ha a tot Catalunya. Concretament, 21 d'aquests ambulatoris perden a partir d'aquest 1 de setembre les urgències nocturnes, cosa que eleva a 46 el nombre de CAPs que han deixat d'atendre les 24 hores. D'aquesta manera s'avança el pla de reordenació previst pel Departament de Salut, que s'ha començat a aplicar a aquest estiu. La tisorada ha posat en peu de guerra els usuaris del Vallès Occidental, que aquest dimecres a la nit han tornat a ocupar els ambulatoris després que la matinada anterior els Mossos n'han desallotjat quatre de manera pacífica.

Actualitzat
El Departament de Salut ha confirmat a TV3 que 21 centres d'atenció primària que obrien les 24 hores per atendre urgències lleus tanquen a les nits coincidint amb l'arribada del mes de setembre. Aquests ambulatoris s'afegeixen als 25 que ja van perdre l'atenció nocturna l'1 de juliol, de manera que ja són gairebé una cinquantena els CAPs que han deixat d'atendre els usuaris les 24 hores. La reordenació es completarà, segons el Departament, l'octubre d'aquest any. Al 3cat24.cat n'estem fent recompte al mapa de la tisorada.

Per regions, les més afectades són les comarques de Barcelona, amb 19 centres que redueixen horari. I també dues zones amb molt de turisme, on durant l'estiu no s'ha modificat gaire el servei, però sí que es farà a partir d'ara. Són Girona, amb 11 centres, i Tarragona, amb 12. A Lleida, 5 centres quedaran sense atenció nocturna.

Segons el Departament de Salut, l'objectiu és optimitzar els recursos perquè aquests serveis estaven "infrautilitzats".

Noves protestes dimecres a la nit

Aquests tancaments arriben en plena ofensiva de protestes per les retallades en sanitat. La matinada de dimecres, els Mossos d'Esquadra han desallotjat quatre centres de Sabadell, Castellar del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Badia del Vallès ocupats per veïns que protestaven per la tisorada. Aquest dimecres a la nit, els veïns hi han tornat. Una vuitantena de persones han ocupat el CAP de Santa Perpètua de Mogoda. El mateix ha passat als centres d'atenció primària de Badia del Vallès i de Castellar del Vallès, on un centenar d'usuaris han ocupat respectivament els CAPs. Les mobilitzacions s'han repetit a Viladecavalls i al centre de Ca n'Oriac, a Sabadell.

El Departament de Salut n'ha ordenat el desallotjament perquè, assegura, s'havien ocasionat molèsties als pacients i als professionals, i ha afegit que les condicions de seguretat i salubritat dels centres s'havia degradat. Els veïns han difós un escrit en què lamenten que "es reprimeix una protesta pacífica en defensa del dret a la sanitat" i han advertit que continuaran les protestes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut