Més de 500 persones s'han concentrat a Girona a favor de les classes en català. (Foto: ACN)
Més de 500 persones s'han concentrat a Girona a favor de les classes en català. (Foto: ACN)
Lleida / Girona

Més de mig miler de persones defensen a Girona i Lleida la immersió lingüística

Més de mig miler de persones s'han concentrat aquest dilluns a Lleida i Girona en defensa del model educatiu català. Aquestes han estat les primeres manifestacions de rebuig a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha donat dos mesos a la Generalitat perquè el castellà sigui llengua vehicular a l'escola. La plataforma Somescola, que aplega particulars i organitzacions com Òmnium Cultural, ha anunciat un calendari de mobilitzacions que arrencarà dilluns que ve, dia 12, amb concentracions davant dels ajuntaments coincidint amb el començament del curs escolar.

Actualitzat
A Girona, unes 500 persones s'han concentrat a la plaça del Vi contra l'obligació de fer les classes en castellà. El president d'Òmnium Cultural al Gironès, David Martí, ha llegit un manifest en què ha reclamat "no separar infants i joves per la llengua d'origen" i ha assegurat que la immersió en català ajuda a "construir una societat més cohesionada i democràtica".

A la protesta, que ha acabat amb el cant d'"Els Segadors", s'han vist cares dels diversos partits municipals, tret del PP.

A Lleida, una setantena de persones s'han concentrat a la plaça de la Paeria, convocats per la CUP, l'Assemblea de Joves de Lleida i el casal Ocell Negre.

Els organitzadors han cridat a la "insubmissió" contra la decisió judicial perquè és una "agressió" al model eductiu i "potencia la idea d'una fictícia imposició del català a Catalunya, alimentada per l'extrema dreta espanyolista del PP i Ciutadans que busca el conflicte permanent".

Calendari de mobilitzacions

La plataforma Somescola ha convocat professors i pares d'alumnes a concentrar-se dilluns que ve, dia d'inici del curs escolar, a les 7 de la tarda davant dels ajuntaments per "fer visible que el model funciona". També està previst que, el mateix dia, els centres mostrin cartells amb el lema "Una llengua, una escola, un país".

Somescola ha demanat als ajuntaments que aprovin una moció en defensa de la immersió lingüística en català. A banda, el 26 de setembre, Dia Europeu de les Llengües, professors i alumnes faran activitats relacionades amb la tria de la paraula preferida en català.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut