Barcelona

El 3cat24 reviu l'11 de setembre de 1714 al Twitter

Explicar la història és sempre un repte ambiciós, perquè és complexa en si mateixa i no ho és menys fer-la entendre. Hi ha magnífics professors que saben acompanyar els seus alumnes segles enrere, hi ha llibres que ajuden a comprendre què va envoltar els nostres avantpassats, hi ha pel·lícules que han permès il·lustrar escenes d'antany al públic d'ara. Són canals que han fet efectiva la transmissió del saber sempre que això s'ha fet amb rigor, utilitzant un llenguatge planer, quan s'ha seguit una estructura, quan s'ha sabut mantenir l'atenció del public... En definitiva, quan la història s'ha explicat com una història.

Actualitzat
I aquí ens teniu. Un portal de notícies volent explicar la història; volent explicar una història que va tenir lloc fa molt de temps a la ciutat de Barcelona. Va ser el 1714, en aquests primers dies de setembre, quan es van esvair les llibertats polítiques i públiques de Catalunya. El dia 11 va ser el de la caiguda de la ciutat. La data de la derrota dels catalans ha marcat el país pels segles dels segles fins a convertir-se en la Diada nacional. És amb aquest motiu que el portal 324cat hi ha parat atenció en un especial i ha decidit reviure aquell episodi de la història explicant-ne una a través del Twitter.

Professors, llibres, pel·lícules i ara també el Twitter. Des de divendres dia 2 hi ha activa una llista del @324cat on una quinzena de personatges emeten missatges de 140 caràcters com a màxim. Es tracta de recrear la realitat de fa gairebé 300 anys introduint elements dels nostres dies, com les xarxes socials. Volem imaginar-nos com s'hauria viscut al Twitter la caiguda de Barcelona a mans dels Borbons i, de retruc, volem explicar la història amb una història que implica des del conseller en cap, Rafael Casanova, o el monarca Felip V, fins a Paula Muns, filla d'un hortolà del Portal de Sant Antoni; o la Gazeta de Barcelona en el paper de crossa dramàtica per ajudar a lligar les vivències dels tuits amb la cronologia global dels fets. La universalitat de les xarxes socials fa que tothom tingui veu davant qualsevol fet i això és el què ha volgut propiciar el 324cat amb aquest projecte.

Rigor històric
La idea és engrescadora però cal fer-ho bé. Conscients d'això, el portal es va posar en contacte ben aviat amb l'historiador Dani Cortijo (@AltresBcn) , un estudiós de la Barcelona del 1714 i garant del rigor de l'experiment abans fins i tot que la idea fes cap pas en fals. Ell mateix va proposar la llista de personatges i va suggerir il·lustrar-ne els perfils al Twitter amb els dibuixos minuciosos i fidedignes de Francesc Riart, que es poden veure en aquestes galeries (Austriacistes i Borbònics). Cortijo a la lletra i Riart a la il·lustració van elaborar l'engranatge principal d'aquesta recreació que és el mateix "time line" del 1714 al Twitter, és a dir, el guió i la publicació dels tuits. Val a dir que, abans de la publicació, l'assessorament lingüístic d'Oriol Camps, cap de lingüistes de la CCMA, avala el respecte del llenguatge de l'època adaptat al parlar d'avui i al propi del mitjà. Tant és així que el guió s'ha permès la llicència d'introduir alguna etiqueta com la popular #etfelicitofill.

Geolocalització
L'adequació lingüística ha merescut molta atenció en el projecte, com també la utilització de les diferents aplicacions que ofereix la xarxa. Així, no només el Twitter intervé en la història sinó també el Foursquare. D'aquesta manera podem ubicar els diferents protagonistes de la trama als llocs exactes on es trobaven en cada moment d'aquell episodi del 1714. La geolocalització també s'alimenta amb un Google Maps customitzat per a aquest projecte que permet situar els diferents escenaris de la caiguda de Barcelona.

Historiadors de primera
A banda del component tecnològic el projecte ha volgut fer evident l'obsessió per la qualitat històrica. Amb aquest objectiu es dóna gran visibilitat a la veu de tres historiadors experts en l'Onze de Setembre, que ens expliquen diferents aspectes d'aquell episodi a través d'una petita entrevista enregistrada amb vídeo i d'un text. Així, Albert Garcia Espuche ens parla de la quotidianitat de la Barcelona de l'època i ens aproxima a la realitat del carrer. De la seva banda, Àngel Casas ens parla de les causes i les conseqüències de l'11 de Setembre del 1714 des d'un punt de vista historicista. I Agustí Alcoberro narra amb tot luxe de detalls el moment del setge que va acabar amb la desfeta de Barcelona a mans de les tropes de Felip V.

La llista oficial
L'especial del 1714 al Twitter es pot seguir a través de la llista oficial. I també seguint cadascun dels personatges. Val a dir que quan la història va començar a veure la llum al Twitter va faltar temps per generar complicitats entre la comunitat tuitaire, fins al punt que es van crear alguns perfils emulant els personatges oficials del 324cat. Cal tenir present que es tracta de recreacions particulars de les quals aquest portal no se'n fa responsable i que, per tant, no apareixen a la llista.

D'altra banda, tot el que envolta la recreació de l'Onze de Setembre a Twitter es pot consultar a través de l'etiqueta que hem creat per l'ocasió, #11set1714, des de la qual tothom pot participar en el seguiment de l'Onze de Setembre.

Vés a l'especial "Viu l'11 de setembre de 1714 al Twitter"
Anar al contingut