El portaveu del govern espanyol, José Blanco, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
El portaveu i ministre de Foment, José Blanco, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Madrid

El govern espanyol surt en defensa del model d'immersió lingüística

El govern de Zapatero ha sortit en defensa del model català d'immersió lingüística, amb raonaments legals i de cohesió social. El portaveu de l'executiu socialista, José Blanco, ha avalat el model d'ensenyament en català pels seus efectes integradors. El portaveu del govern central també ha atribuït l'ofensiva contra el català a la proximitat de la cita electoral del 20-N i ha demanat al PP que no intenti treure'n profit a les urnes.

Actualitzat
El portaveu del govern, José Blanco, ha dit avui que "sempre que s'aproxima un temps electoral s'utilitza la llengua, el català, el gallec, com a instrument de confrontació i divisió, encara que després alguns si ho necessiten acabin parlant català en la intimitat".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Blanco ha respost així la pregunta sobre l'advertència feta pel govern de Catalunya que no acatarà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el model d'immersió lingüística.

Ha explicat que el model català de normalització lingüística neix d'una llei aprovada el 1983 i era "molt semblant al que va impulsar i va promoure a Galícia l'expresident Fraga". Ha afegit que "aquesta llei va ser aprovada sense un sol vot en contra, compta amb l'aval del Tribunal Constitucional i ha funcionat molt bé com a vehicle d'integració al llarg d'aquests anys".

Blanco ha apostat per treballar en la direcció de "no utilitzar les llengües com a instrument de confrontació i divisió, i menys com un instrument polític en temps electoral". "Això no és nou, ja ho hem viscut en altres moments i en altres temps", ha dit el portaveu del govern, abans d'afegir que "els qui van alçar la veu en el seu moment contra la llei de normalització lingüística a Galícia no eren conscients que fos un govern del PP el que l'havia impulsat".

En qualsevol cas, ha dit que l'executiu és "respectuós" amb totes les decisions judicials i ha reiterat que "hi havia un pronunciament del Tribunal Constitucional en relació amb les normes de Catalunya". Finalment, Blanco ha conclòs que "les llengües són un vehicle de comunicació i de convivència, no de divisió", i ha afegit que "la diversitat lingüística que atresora Espanya és un orgull i ha de seguir sent-ho per al nostre país com a mostra de la riquesa cultural que cal defensar i preservar".

Anar al contingut