Barcelona

Sopa de Cabra fa embogir el Sant Jordi en una nit històrica i reivindicativa

Actualitzat
Sopa de Cabra ha tornat a pujar a un escenari aquest cap de setmana deu anys després de la seva dissolució i un quart de segle després d'haver nascut. Ho ha fet en un Palau Sant Jordi ple a vessar amb 17.000 fans vibrant. Les entrades estaven exhaurides des que al mes de juny es van posar a la venda. Ha estat una nit històrica, molt emotiva i també molt reivindicativa. L'actuació ha començat amb els acords d'"El boig de la ciutat" i ha repassat tots els èxits de la banda. Gerard Quintana i la banda han actuat, amb una escenografia molt treballada de Lluís Danés, durant tres hores. Sopa de Cabra ha repassat 29 èxits, i encara ha tingut temps per oferir uns minuts acústics.

A dos quarts de deu de la nit Gerard Quintana ha pronunciat l'habitual "Bona nit, malparits". Una bona nit que s'ha convertit en una gran nit. Com si no haguessin passat 25 anys, ni tan sols els deu de la seva dissolució, Sopa de Cabra ha establert un túnel del temps al Palau Sant Jordi. "El boig de la ciutat" ha obert una nit per al record.

Recuperant sintonia i vells costums, feliços sobre l'escenari, Thió, Quintana, Lisicic, Bosch, Peck, Font i el nouvingut Aresté han gaudit i han fet gaudir el Sant Jordi. "Si et va bé", "Sota una estrella", "El carrer dels torrats", "No tinguis pressa", "Els teus somnis", "Si et quedes amb mi", "Mai trobaràs", "Camins", "L'Empordà", "Podré tornar enrere"... són només alguns dels temes emblemàtics que el grup ha repassat en 29 cançons, totes corejades pels fans de totes les edats que han omplert el Palau. És per això que el concert ha durat gairebé tres hores, en què fins i tot hi hagut temps per a una interpretació acústica de "Seguirem somiant", peça dedicada al difunt guitarrista del grup Joan "Ninyín" Cardona, mort ara fa nou anys.

"Només hi ha un camí per a nosaltres"

A banda de la màgia del retorn i l'emoció del record, la nit també ha estat reivindicativa. Gerard Quintana ha fet moltes intervencions entre cançó i cançó. El cantant s'ha adreçat al públic, ha destacat l'agraïment al suport rebut des de l'anunci dels concerts, així com la seva lamentació -parafrasejant Lluís Llach- sobre el fet que hi hagi lletres de cançons del grup que "malauradament" encara són vigents.

Però la reivindicació política ha estat una constant en els missatges que Gerard Quintana ha adreçat al públic. El cantant ha alertat que aquests són "temps estranys i difícils" per al país i ha advertit que encara en vindran de més complicats. "Temps amb barba, amb massa barba", ha reblat. En aquest sentit, el líder del grup s'ha pronunciat a favor de la via independentista amb un "Llavors no ho teníem clar, però amb la globalització, només hi ha un camí per a nosaltres". El públic ha respost amb una sola veu: "i-inde-independència".

Quintana tampoc ha volgut passar de llarg de l'actual conjuntura econòmica i ha assenyalat que "el problema són les grans corporacions que han fet d'aquest món la seva joguina".

Tornant enrere

Gerard Quintana ha explicat que "han tocat el cel" en una nit rodona que han tancat amb la interpretació de "Podrè tornar enrere?", un antihimne nostàlgic que s'ha fet realitat al Palau Sant Jordi.

Diumenge, abans de l'edició del "Telenotícies vespre", TV3 ha ofert un ampli resum de 40 minuts del primer concert de retorn de Sopa de Cabra.

Un retorn molt esperat

El retorn de la banda gironina, que havia de consistir en un únic concert al Palau Sant Jordi, s'ha transformat en almenys set actuacions confirmades fins al moment. Després dels concerts del cap de setmana al Sant Jordi, el grup tocarà el dia 17 a Palma, el 24 a Tarragona i els dies 30 de setembre i 1 d'octubre a la seva ciutat, Girona.

Els tres concerts al Palau Sant Jordi han estat enregistrats en àudio per, posteriorment, fer-ne un disc. D'altra banda, no seria d'estranyar que s'edités ben aviat un DVD amb els millors moments dels concerts al Sant Jordi, a jutjar pel nombre de càmeres que enregistraven l'actuació.

Per ara, el grup ja ha aprofitat l'efemèride per editar un DVD amb la mítica actuació que van fer el 1991 a la Sala Zeleste -avui dia coneguda com a Razzmatazz- i els 14 singles editats per Salseta Discos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut