Barcelona

L'últim tuit de l'#11set1714 confirma la caiguda de Barcelona

A quarts de tres de la tarda d'aquest 12 de setembre la "Gazeta de Barcelona" informava a través del Twitter que Barcelona ja havia caigut en mans de Felip d'Anjou. D'aquesta manera s'ha escrit el desenllaç del projecte "Viu l'11 de setembre de 1714 a Twitter" que ha impulsat el 324.cat amb motiu de la Diada de Catalunya. Es tractava de recrear el dia que les tropes Borbòniques van arrabassar les llibertats de Catalunya com si els seus protagonistes haguessin tingut Twitter. L'experiment ha tingut una gran acollida i ara aquella successió cronològica dels fets queda per sempre a la llista Onze de Setembre del 324.cat.

Actualitzat
Més d'un miler de tuitaires s'han subscrit a la llista Onze de Setembre per seguir minut a minut com va esdevenir la desfeta dels austriacistes davant l'exèrcit de Felip d'Anjou ara fa 297 anys. S'ha pogut reviure el setge que va patir la ciutat de Barcelona amb tota la seva cruesa i també la resistència política, militar i social que van plantejar els catalans per defensar la seva llibertat.

Aquella resistència va ser un motiu d'orgull que ha perdurat pels segles i per això l'Onze de Setembre es commemora la Diada nacional de Catalunya. Coincidint amb l'efemèride el portal 324.cat va impulsar un especial inèdit: reviure la història valent-se de les xarxes socials.

La idea va comptar amb la coordinació de l'historiador Dani Cortijo que, al seu torn, va demanar assessorament a altres historiadors com són Albert García Espuche, Àngel Casals i Agustí Alcoberro. Amb el seu aval s'ha garantit la rigorositat del projecte i, malgrat que alguns dels personatges són ficcionats, tots els tuits que s'han publicat són certs. Van passar.

Explicar la història com si fos una història a través del Twitter ha estat un experiment que ha satisfet els ususaris del 324.cat. Molts han fet arribar felicitacions a través de Twitter aprofitant l'estiqueta que es va crear per l'ocasió #11set1714.

El resultat de "Viu l'11 de setembre de 1714 a Twitter" és visible a la pàgina especial que s'ha creat i també es pot repassar com es va viure a la xarxa a través de l'Storify en el qual es recullen tuits, RT, felicitacions, entrevistes i interactuacions entre els protagonistes inclosos a la llista oficial del 324.cat i altres protagonistes del segle XVIII creats per tuitaires anònims del XXI.

Anar al contingut