Barberà de la Conca

El poble de Barberà de la Conca, preocupat per l'aparició d'esquerdes en cases, edificis i a la via pública

Fa un any els veïns d'aquest petit poble de la comarca de la Conca de Barberà van alertar de les esquerdes que havien començat a aparèixer pertot arreu. Al municipi, on hi viuen 550 persones, hi ha una quarantena d'edificis afectats. La zona on les escletxes són més visibles és la que es troba al turó dominat per l'església de Santa Maria. L'Institut Geològic de Catalunya estudia amb deteniment les causes de per què el poble s'està, literalment, trencant.

Actualitzat
Barberà de la Conca es trenca i els seus veïns ja no saben què fer per aturar les esquerdes que apareixen a tot arreu del municipi, ja siguin cases, edificis o al mateix carrer. Els habitants d'aquest petit poble ja van alertar de les escletxes fa un any, però en els últims mesos n'han sortit cada cop més. En total, són una quarantena de cases afectades, de les 550 persones que hi viuen, i els mateixos veïns són els que es dediquen a reparar les esquerdes i arreglar els desperfectes que els causen a casa.

Un exemple de com s'esquerda el poble és l'església de Sant Maria, la zona que, precisament, està més afectada. Les escletxes són tan profundes que han travessat el mur i amenacen l'estructura de la construcció. L'Institut Geològic de Catalunya les està analitzant per intentar aclarir les causes del moviment del terreny, que podria ser la pujada del nivell freàtic. Els tècnics de l'entitat n'estan fent un seguiment i, segons l'últim informe, el terra es mou a un ritme de 0,35 mil·límetres per setmana. Hi ha esquerdes que arriben als 10 centímetres i es considera que el risc geològic és alt.

L'anàlisi del subsòl encara ha de ser més detallada, però amb els resultats inicials s'apunta que el tipus de terra, la presència de nombroses humitats i la topografia del terreny podrien ser les raons per les quals el poble es trenca, literalment.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut