Dos manifestants grecs cremen un bitllet de deu euros per protestar contra les retallades.
Els missatges dels polítics alemanys apropen Grècia a la fallida i l'adéu a l'euro.
Berlín

Alemanya avisa Grècia que no desbloquejaran més ajudes si no acrediten que estan fent els deures

El govern alemany no veu clar el nou paquet d'ajudes a Grècia. El ministre federal alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, adverteix que no es podran desbloquejar els diners que els grecs necessiten amb urgència per no fer fallida si no hi ha un informe que acrediti que el país hel·lè està complint amb els seus compromisos. L'avís l'ha fet en un diari alemany, on exigeix que la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional certifiquin que Grècia està tirant endavant les mesures imposades per sortir de la crisi.

Actualitzat
Wolfgang Schäuble revela a la versió dominical del diari "Bild" que cal reconsiderar la situació grega. El ministre de Finances assegura que cal pensar seriosament en l'amenaça que es paralitzin les ajudes al país.

Schäuble pressiona el govern hel·lè perquè faci els deures. Reclama un informe positiu conjunt de la Comissió Europea, el BCE i l'FMI que avali que Grècia està complint els compromisos.

El ministre de Finances afirma que "la pertinença a una unió monetària és una oportunitat, però també un difícil compromís" i avisa que "ningú s'ha de fer il·lusions".

Tot i aquestes declaracions, Schüble mostra certa compassió pels grecs i reconeix que les mesures imposades a Grècia són molt severes. En aquest sentit, diu a la ciutadania que són ells els que han de saber "si estan disposats a suportar aquesta càrrega".

Grècia fora de l'euro?

Un altre polític, el president de Baviera i líder de la Unió Socialcristiana (CSU), Horst Seehofer, va més enllà i veu Grècia fora de l'euro. En un discurs al diari "Der Spiegel" que sembla convidar el país a sortir de l'euro, el líder conservador diu que "si el govern i el Parlament hel·lè no volen o no poden seguir el camí marcat, no hauríem d'esperar que els mercats ens forcin a admetre la realitat".

Seehofer, el partit del qual està agermanat amb la formació d'Angela Merkel, nega que el fracàs de l'euro signifiqui el fracàs d'Europa.

Atenes fa esforços

Mentrestant, a Grècia, el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha convocat una reunió interministerial per abordar la greu crisi que travessa el país.


Anar al contingut