Vielha / Barcelona

El síndic d'Aran i la Generalitat recorreran contra la suspensió de la llei de l'aranès

El Conselh Generau d'Aran i la Generalitat han anunciat que presentaran al·legacions contra la suspensió de la llei de l'aranès, que ha ordenat el Tribunal Constitucional. El síndic d'Aran, Carlos Barrera, s'ha mostrat "sorprès i indignat" per la rapidesa de la justícia en aquest cas i ha advertit que l'ús social de la llengua no canviarà. Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha considerat que la sentència és una mostra més de "l'obsessió" del govern espanyol "contra la pluralitat lingüística de l'Estat".

Actualitzat
El conseller de Cultura ha denunciat "l'obstinació del govern espanyol i del PP i el PSOE, contra la diversitat i la pluralitat lingüística de l'Estat" que, segons diu, s'ha plasmat novament en aquesta suspensió. El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va presentar contra la llei de l'aranès perquè entén que vulnera la Constitució, ja que declara l'ús preferent de la llengua i ho fa mitjançant una norma autonòmica.

Per Mascarell, aquest recurs i la suspensió cautelar del Suprem demostren que "per als dos grans partits espanyols i per al govern espanyol tot allò que no és la llengua castellana s'ha de limitar al màxim", cosa que fa "incrementar la malfiança dels catalans cap a l'estat espanyol i la convicció que aquest Estat no és útil per als interessos culturals i lingüístics de Catalunya", segons recull el comunicat que ha difós Cultura.

També el síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha advertit que l'ús de l'aranès "dins de l'administració municipal i el Conselh continua amb la mateixa intensitat habitual" i ha retret al govern espanyol que presenti recursos com aquest i, alhora, signi la Carta Europea de les Llengües Minoritàries.

La Generalitat i el Conselh tenen 15 dies per presentar al·legacions contra la suspensió, aplicable durant 5 mesos, que és el temps de què disposa l'alt tribunal per resoldre el recurs.

Per la seva part, el nou president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat perplex per les declaracions d'Alfredo Pérez Rubalcaba, que aquest dilluns ha defensat que es facin canvis legals perquè el Tribunal Constitucional no pugui modificar lleis referendades. "Celebrem que arribi a aquesta conclusió i lamentem que no hi hagi arribat una mica abans", ha ironitzat Junqueras, que ha recordat que Rubalcaba era membre del govern central quan es va presentar el recurs contra l'aranès o l'Estatut.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut