Washington

Obama diu que l'impost pels rics "no és lluita de classes sinó matemàtiques"

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha presentat aquesta tarda un pla a deu anys per reduir en més de 4 bilions de dòlars el dèficit públic, en què "tots contribuiran amb la seva justa part", inclosos els rics i les empreses. "No hauríem de reduir el dèficit a costa dels pobres i els treballadors", ha afegit el president en un discurs als jardins de la Casa Blanca, i ha advertit que, si no s'actua ara, "tot el deute caurà sobre les espatlles de nostres fills". Obama ha advertit els republicans que vetarà qualsevol llei de reducció del dèficit que no contempli un augment dels ingressos.

Actualitzat
Obama ha anunciat que una part important del reequilibri pressupostari provindrà d'una major pressió fiscal sobre les rendes més altes i de l'aplicació d'un principi molt simple: "que la secretària del senyor Warren Buffett no pagui més impostos que el senyor Buffett", ha dit en al·lusió a una de les fortunes més gran dels EUA, que ha reconegut que paga menys que la seva col·laboradora.

El president nord-americà ha afirmat que vetarà qualsevol llei per a la reducció del dèficit que pretengui aprovar la majoria republicana a la Cambra baixa i que es basi únicament en la retallada de les despeses federals però que no augmenti els ingressos de l'Estat.

Obama ha negat que la seva intenció d'apujar els impostos als més rics, introduint un impost mínim per a les rendes dels multimilionaris, equivalgui a la "lluita de classes", com han qualificat alguns dirigents del Partit Republicà. "No és lluita de classes, és només "matemàtiques", ha replicat Obama.

El pla que ha presentat el president serà sotmès al "supercomité" bipartidista, compost a parts iguals per congressistes demòcrates i republicans, que té l'obligació d'arribar a un acord sobre la reducció del dèficit en almenys 1,4 bilions de dòlars abans de finals de novembre.

Les propostes presentades avui inclouen l'estalvi d'1,3 bilions de dòlars ja previstos pel final de la intervenció militar dels Estats Units a l'Afganistan i l'Iraq i la reforma dels subsidis agrícoles. El pla no inclou, però, retallades en l'assegurança Social -el sistema de jubilacions- però sí reduccions d'uns 250.000 milions de dòlars en el sistema Medicare de subsidi de despeses mèdiques per a pensionistes, i 330.000 milions de dòlars més en altres programes socials.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut