Nova York

Standard and Poor's rebaixa un nivell més la solvència d'Itàlia, que qualifica la decisió de "política"

Itàlia, en el punt de mira de les agències de qualificació del crèdit. Mentre s'espera la decisió de Moody's sobre una possible rebaixa del deute italià, avui una altra agència, Standard and Poor's, ha decidit degradar la nota del deute italià. Standard & Poors ha rebaixat la seva qualificació, de nivell A plus a nivell A, i ha posat en dubte les mesures d'austeritat del govern de Silvio Berlusconi, que ja ha respost a la decisió de l'agència de qualificació assegurant que "està dictada pel que expliquen els diaris més que no pas per la realitat". Sigui com sigui, la prima de risc italiana s'ha disparat en conèixer-se la notícia.

Actualitzat
L'agència de qualificació Standard & Poor's argumenta la decisió de rebaixar la qualitat del deute italià assegurant que "la fràgil coalició que governa Itàlia i les diferents polítiques dins el Parlament seguiran limitant l'habilitat del govern per respondre de forma decisiva als reptes interns i a l'entorn macroeconòmic extern".

El govern italià no ha trigat a respondre. L'executiu de Silvio Berlusconi afirma en un comunicat que "sempre ha obtingut la confiança del Parlament, i ha demostrat la solidesa de la seva majoria". En un to més contundent, el text afegeix: "Les avaluacions de Standard & Poor's semblen més dictades pel que expliquen els diaris que per la realitat i estan influenciades per consideracions polítiques".

Roma també recorda que "l'executiu ha aprovat recentment intervencions que preveuen l'equilibri pressupostari pel 2013 i que el govern estudia mesures en favor del creixement, els fruits de les quals es veuran a curt o mitjà termini".

Es dispara la prima de risc


Malgrat les consideracions del govern italià, les conclusions de l'agència de qualificació nord-americana han fet que es dispari la prima de risc italiana, el diferencial entre el bo a deu anys italià i l'alemany, el considerat de referència. La prima voltava els 400 punts poc després de l'obertura del mercat.

Tot plegat no fa més que afegir pressió a la complicada situació a la zona euro, que ha rebut un baló d'oxigen amb la trucada del president dels Estats Units, Barack Obama, i la cancellera, Angela Merkel, per donar confiança a la moneda comunitària i mostrar unitat i suma d'esforços de cara a superar la crisi.

Mentrestant, Europa té un altre problema per resoldre: el del deute grec. Amb aquesta finalitat continuarà aquesta tarda la teleconferència que aquest dilluns van començar els representants de la Unió Europea, l'FMI, el Banc Central Europeu i el ministre de Finances grec. La conversa ha de servir per tractar l'aplicació de les mesures d'austeritat per part de Grècia, a canvi de desencallar el sisè tram d'ajudes i, així, evitar un impagament. L'FMI ha demanat a Grècia més energia a l'hora de reduir el sector públic.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut