Futbol

Un consultor de la UEFA considera econòmicament insostenible la Lliga Espanyola de Futbol

El 40% dels clubs de Primera, i uns quants de Segona, ja estan en concurs de creditors. I pel que assegura José María Gay, l'expert que assessora la UEFA en matèria d'economia i finances de clubs esportius, en un futur pròxim s'hi aniran afegint molts més. Pràcticament, només el Barça i el Reial Madrid se salvarien de la fallida. Però el mal econòmic no és una exclusiva del futbol espanyol. Diverses competicions de la resta d'Europa també estan amenaçades.

Actualitzat
8 clubs de 20 possibles en bancarrota, immersos en concursos de creditors, i una tendència a incrementar el dèficit temporada rere temporada. El model actual del futbol espanyol és insostenible, i es dirigeix, imparable, cap a una situació de fallida tècnica, segons l'expert en Economia i Finances dels clubs esportius, José María Gay de Lièbana.

De fet, només 6 clubs de Primera tenen superàvit, i fins i tot entitats com el Barça, vigent campió d'Europa i de Lliga, presenta una situació tècnica d'insolvència. El Madrid i l'Atlètic són dels pocs que no tenen pèrdues. L'anècdota és que la diferència de volum econòmic no es tradueix sempre en resultats esportius, com va passar diumenge entre blancs i el Llevant, amb uns ingressos que suposen l'1% dels que té el Madrid.

A Europa, la situació econòmica de les principals lligues també és insostenible. De fet, les 5 principals lligues del continent són deficitàries, amb la Premier i el Calcio al capdavant. En aquest context tan negatiu, Gay de Liébana destaca la gestió exemplar de la Lliga francesa, que assenyala com el campionat emergent dels propers anys, i de dos clubs, l'Arsenal i el Bayern de Munic. I es fa creus com, en plena crisi del món del futbol, hi hagi clubs com el Madrid que es plantegi gastar-se 60 milions d'euros en un jugador.

Dèficit de les principals lligues europees

Premier             550 milions d'euros
Calcio               519
Lliga Espanyola  280
Ligue 1              269
Bundesliga        185

Diferència entre ingressos i despeses (Temporada 2009-10) 

                 Ingressos  Despeses
R.Madrid         438          432
FC Barcelona  398          459
At. Madrid       124          120
València         101          123
Espanyol         49            55
Llevant            4             14
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut