Barcelona

Mascarell confirma amb xifres l'èxit de la política d'immersió lingüística

L'informe de Política Lingüística 2010 constata que l'estat espanyol no només no fomenta el català, sinó que el combat. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha dit que a banda del document de la Generalitat, també ho confirma l'acció del govern espanyol i l'estructura política i judicial. "Les llengües de l'Estat, ja no només el català o l'aranès, han de ser protegides i ben considerades en lloc de combatudes per part d'Espanya", ha dit Mascarell, l'endemà que el Tribunal Constitucional admetés a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei de l'aranès i la deixés en suspens.

Actualitzat
Mascarell ha dit que "és il·lògic" que els mecanismes ordinaris de l'Estat s'expressin amb polítiques, amb lleis o amb recursos que semblen contraris a l'ús de la pluralitat lingüística de l'Estat.

L'èxit de la immersió

El mateix document de Política Lingüística, d'altra banda, ha constatat la bona salut de la llengua catalana, i l'èxit de la política d'immersió.

L'informe sobre el català, presentat al Parlament, expressa un progrés continuat de l'ús social del català: el 95% l'entén i el 78% el parla. Només el 60% l'escriu. En el castellà, aquests indicadors estan entre el 95% i el 99%.

Bilingües

El més important, però, segons el conseller, és que, en la població de fins a 19 anys, el 97% té un bon coneixement del català, i també del castellà.

Un 13% es passen al català


Una de les dades interessants de l'informe és el percentatge de castellanoparlants que s'han passat al català com a llengua habitual: un 13%.

Pel que fa als cursos de català per a estrangers, s'aprecia una tendència a la baixa dels alumnes els últims dos o tres anys, de manera proporcional al decreixement, també, de les aules d'acollida a les escoles.

La crisi, i el fet que part de la població immigrada torna als seus països d'origen, en són l'explicació.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut