Un centenar de diputats d'esquerres han abandonat el Parlament abans del discurs de Benet XVI. (Foto: Reuters)
Un centenar de diputats d'esquerres han abandonat el Parlament abans del discurs de Benet XVI. (Foto: Reuters)
Berlín

Benet XVI qualifica Hitler d'"ídol pagà" i diu que volia "substituir Déu" en el primer dia de la seva visita a Alemanya

El papa Benet XVI ha arribat a Berlín. Es tracta del tercer viatge que fa el pontífex a Alemanya, el seu país natal, i es preveu que sigui una visita d'alt contingut polític i també ecumènic. En una trobada amb dirigents jueus al Reichstag, el papa ha condemnat el nazisme i ha acusat l'"omnipotent" Hitler de ser un "ídol pagà" que volia substituir Déu. Per Benet XVI, les "horribles" imatges dels camps de concentració mostren de què és capaç l'ésser humà quan rebutja Déu: "Quan no es respecta aquest Déu únic, es perd també el respecte per la dignitat de l'home."

Actualitzat
Ratzinger també ha intervingut davant els diputats del Parlament Federal, on ha defensat els moviments ecologistes, dels quals ha dit que suposen "un aire fresc que no es pot ignorar". El pontífex ha relacionat l'aparició de l'ecologisme en la política alemanya a partir dels anys 70 amb el fet que els joves d'aquell moment van "adonar-se que en la nostra relació amb la naturalesa hi havia alguna cosa que no funcionava" i que "la terra té en si mateixa dignitat i hem de seguir les seves indicacions".

Davant dels parlamentaris, el Papa ha tornat a defensar les arrels cristianes d'Europa i ha afirmat que sobre l'existència d'un Déu creador s'ha desenvolupat el concepte dels drets humans, la idea de la igualtat de tots els homes davant la llei i la consciència de la inviolabilitat de la dignitat de cada persona. A la intervenció del Papa no hi han assistit un centenar de diputats progressistes (dels grups socialdemòcrates, verds i dels postcomunistes de L'Esquerra), que han assistit a la manifestació de protesta pels carrers de Berlín.

La pederàstia és "un crim"

Abans d'aterrar a Alemanya, a bord de l'avió en què viatjava, Benet XVI ha dit que la pederàstia és un "crim". I sobre aquesta qüestió ha afegit: "És lògic que les persones puguin sentir-se escandalitzades pels abusos sexuals a menors dels capellans." En qualsevol cas, ha assegurat que l'església treballarà des de dins contra aquest escàndol.

Oposició a la visita

Alemanya és un país força repartit pel que fa a creences religioses entre catòlics i protestants. La visita de Joseph Ratzinger ha generat alguns recels entre els alemanys. Els carrers de Berlín han acollit una gran manifestació de protesta, impulsada per organitzacions d'homosexuals i lesbianes, però que també ha estat secundada per altres grups, entre els quals hi ha associacions religioses crítiques amb el Vaticà. Amb el lema "Keine Macht den Dogmen" ("Cap poder per als dogmes").

Davant d'això, Benet XVI ha dit que les entenia. En aquest sentit, ha afirmat que era "normal" que en una societat lliure hi hagi persones que es manifestin contra la seva presència. Benet XVI ha afegit que Alemanya és el país de la reforma protestant i que no és estranya la contraposició amb Roma.

Per a la visita de Benet XVI s'ha creat un ampli desplegament policial format per més de 6.000 agents, molts dels quals arribats com a reforç des d'altres regions alemanyes. A banda de Berlín, el pontífex visitarà les ciutats d'Erfurt i Friburg i abandonarà Alemanya diumenge al vespre.
Anar al contingut