Barcelona

L'ICS anuncia més retallades a la xarxa sanitària catalana

Els sacrificis que han fet fins ara els grans hospitals públics i els ambulatoris són insuficients. És el que ha reconegut a TV3 el director gerent de l'Institut Català de la Salut, Joaquim Casanovas, just en un moment de malestar creixent entre els professionals de la sanitat.

Actualitzat
El màxim responsable de l'ICS diu que demanaran un esforç suplementari perquè fins ara només s'ha reduït el 7% del pressupost i no s'ha arribat al 10% que havia fixat el govern. Per això demanaran als centres 77 milions d'euros més de retallades, des d'ara i fins al desembre.

Per arribar-hi, el director gerent de l'ICS reconeix que s'haurà de tocar la partida de personal. Això, a banda d'aplicar noves mesures estructurals. "Aquest 2011 hem hagut de prendre mesures conjunturals, com per exemple disminuir l'activitat quirúrgica, que no s'han de repetir en els anys vinents", ha assegurat. "Lògicament, nosaltres hem de recuperar l'activitat, això és important. Però sí que l'hem de recuperar d'una forma diferent. Per tant, si podem fer la mateixa activitat amb menys llits, això és una bona notícia. Haver de tancar quiròfans i operar menys no és una bona notícia. Pot ser una cosa conjuntural per salvar una situació pressupostària com la del 2011. Però el que hem de fer és prendre mesures estructurals que durin en el decurs del temps i que permetin acomodar l'oferta assistencial i no haver de reduir l'activitat assistencial."

L'objectiu de l'ICS de retallar 93 milions d'euros abans que acabi l'any, 65 dels quals del capítol de personal, ha enervat els metges de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, el més gran de Catalunya, que han proposat una vaga per a primers d'octubre.

De moment, però, ja s'ha acordat que la setmana del pont de la Constitució, la Vall d'Hebron, Bellvitge, Can Ruti, el Trueta, l'Arnau de Vilanova i el Joan XXIII no faran visites ni operacions programades i només atendran les urgències.

El gerent de l'Institut Català de la Salut ha fet una crida a la responsabilitat del personal mèdic i ha admès "que sí, que hi haurà alguns allargaments de llista d'espera o algunes petites molèsties a la ciutadania però... el bàsic des del punt de vista sanitari, això està àmpliament garantit".

Per la seva banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que "la negociació del personal no ha d'afectar els usuaris, la laboral no hi té res a veure", ha assegurat el conseller, que ha assenyalat que no ha tingut accés directe a la carta que li han enviat els caps de servei d'hospitals catalans contra les retallades.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut