Barcelona

La Generalitat proposa retallar la paga extra de Nadal als professionals de la Salut

La Generalitat proposa retallar la paga extra de Nadal als treballadors dels 8 grans hospitals públics i centres d'atenció primària. En total, serien 41.000 treballadors de l'Institut Català de la Salut, que gestiona vuit grans hospitals i el 80% de l'atenció primària. La retallada d'una part de la paga extra de Nadal tindria per objectiu ajudar a aconseguir l'estalvi de 77 milions d'euros que l'ICS necessita des d'ara fins a final d'any.

Actualitzat
Aquesta proposta, que des d'aquest matí està sobre la taula dels sindicats, s'afegeix a la retallada de sou temporal que patiran sobretot, els metges, que deixaran de rebre els complements de carrera professional i per guàrdies durant els tres propers mesos.

"Pèrdues inassumibles"


Precisament aquest dilluns, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, ha explicat en una entrevista al 3/24 que es fa difícil assumir una nova retallada de sou: "Per molts professionals que treballen només en el sector públic i no treballen enlloc més, pèrdues tan importants del seu salari són inassumibles... Pensem que ja vénen d'una retallada del 7% i molts metges han vist com quedaven retallades les guàrdies. Per tant, el seu sou, en molts d'ells, ja l'han vist retallat en un 20%".

En la mateixa entrevista al canal 3/24, Vilardell s'ha referit al clima que estan creant aquests tipus de mesures: "La veig una situació greu. És a dir, la conflictivitat que en aquest moment es viu als hospitals és important".

"Una olla de pressió"


Per la seva banda, abans de la reunió de la Mesa Sectorial de Salut, els sindicats Metges de Catalunya, CCOO, UGT i Satse, el sindicat d'infermeria, ha afirmat que els hospitals catalans s'han convertit en una "olla de pressió" a causa de les mesures de reducció adoptades. Per això, l'amenaça de més mobilitzacions i d'un enduriment de les protestes convocades planarà sobre la reunió.

Vaga, mobilitzacions i EROs encoberts


L'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona va votar en una assemblea a favor d'una vaga indefinida de tres dies a partir d'octubre, concretament de dilluns a dimecres.

El sindicat de Metges de Catalunya ha constatat que el clima entre el personal és molt tens i ha advertit que la resposta a la política de retallades de l'ICS de quadrar el seu pressupost fins a finals d'any "pot ser molt contundent".

Des del sindicat d'infermeria SATSE alertaven que veien amb preocupació la possibilitat que es decidissin noves retallades que, segons la secretària autonòmica, Montse Peña, deixarien en una situació molt complicada els professionals. El sindicat denuncia que en alguns centres s'estan fent EROs encoberts i ja anuncien mobilitzacions.

Durant la reunió, el SATSE tenia previst acusar l'ICS d'opacitat i demanarà dades econòmiques clares sobre la situació,  tant als hospitals com als centres d'atenció primària.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut