Barcelona

Artur Mas anuncia la creació d'un impost temporal sobre les grans fortunes

La situació econòmica ha centrat bona part del discurs d'Artur Mas, que aquest dimarts a la tarda ha obert el Debat de Política General al Parlament de Catalunya. És el primer que ha fet com a president en aquest marc. Mas ha defensat un cop més la política d'austeritat del govern, una política obligada i irrenunciable -ha dit-, encara que pugui ser poc popular. El president ha assegurat que, sense les mesures d'ajustament, es podrien hipotecar les generacions futures, i que aquestes mesures s'han pres prioritzant les despeses de caràcter social: en educació, sanitat i benestar. No abaixarà impostos i en canvi n'introduirà un de "temporal de caràcter progressiu" per a les grans fortunes.

Actualitzat
Artur Mas ha apel·lat a la responsabilitat per arribar a acords per sortir de la crisi i ha situat el pacte fiscal com un "objectiu d'envergadura" assolible si Catalunya va amb una sola veu a Madrid. "Sé que els demano una cosa molt difícil, perquè els precedents no són bons", ha admès en la intervenció que ha obert el debat, per afegir després que el moment "reclama fer pinya a Catalunya, traslladar-la a Madrid i condicionar el nostre suport a la governabilitat de l'Estat a la consecució del pacte fiscal".

Mas ha conclòs que si els altres partits s'afegeixen al pacte fiscal que ja defensen CiU i ERC, el resultat serà "un èxit compartit que tindrà un protagonista destacat: el nostre país, Catalunya".

El govern impulsarà un impost de caràcter temporal sobre les grans fortunes perquè, segons diu, cal un esforç més gran d'aquells que més tenen per compensar el "drenatge fiscal" que té Catalunya. Tot i que no ha detallat les característiques del gravamen, ha defensat que aquest tribut haurà de "respectar el principi d'equitat" i serà "progressiu i temporal".

Artur Mas ha fet aquest anunci en un Debat de Política General molt marcat per les polítiques econòmiques. En aquest sentit, el president de la Generalitat s'ha marcat com un dels principals objectius la creació d'ocupació i la reactivació econòmica, i s'ha mostrat optimista perquè, diu, Catalunya té prou múscul per viure millor.

Mas ha demanat una reforma laboral i de la normativa de treball per crear ocupació. També ha apel·lat a la complicitat dels treballadors de la sanitat per garantir el sistema públic. Segons ell, la reforma del sistema no s'ha d'abordar només per la crisi, sinó que ja era necessària per garantir-ne la continuïtat i l'eficiència.

El president ha insistit que l'executiu "ha actuat a fons i des del primer dia per reconduir el fort desequilibri de les finances de la Generalitat". Ha afegit que s'ha fet un "ajust molt sever" en infraestructures per no perjudicar les polítiques socials.

Mas, que ha donat per "exhaurides la via constitucional i estatutària", s'ha compromès a defensar "l'estatus jurídic, social i nacional" de la llengua davant "els atacs que li puguin fer tant des de l'exterior com des de l'interior del país.

En l'agenda de prioritats del govern aquesta legislatura, el president també hi ha inclòs, entre d'altres, la lluita contra el fracàs escolar, que vol reduir del 30% al 15% en 8 anys. A més, vol redefinir el sistema d'oposicions a mestres i que el primer any de la pràctica docent estigui "tutoritzat".


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut