Barcelona

La Generalitat ajorna dos mesos l'assignació a les residències i centres de discapacitats

La Generalitat suspendrà dos mesos el pagament a les residències de gent gran i centres de discapacitats per falta de diners. Les residències concertades deixaran de cobrar tot el copagament que rebien per plaça corresponent al setembre i l'octubre, i les residències d'entitats col·laboradores rebran el 65% de l'aportació econòmica que els fa el Departament de Benestar Social durant aquests dos mesos. Abans de finals d'any, les entitats que gestionen aquestes residències, centres de dia o pisos de reinserció recuperaran els diners. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha justificat les mesures per la falta de liquiditat, però ha assegurat que "són a curt termini i estrictament transitòries".

Actualitzat
Aquestes entitats atenen 150.000 usuaris i tenen 50.000 treballadors que podrien tenir problemes per cobrar les nòmines. Davant això, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, critica que se'ls hagi avisat quan només falten tres dies per acabar el mes i en temps de crisi.

En declaracions als mitjans, Guiteras ha afirmat que l'anunci s'ha fet "sense planificació" i ha alertat que moltes entitats no tenen "marge de maniobra" per respondre a la situació. "Si bé podrien fer front a algunes mesures, no poden fer-ho sense capacitat de maniobra", ha declarat la presidenta. Ha afegit que això pot "posar en risc" moltes entitats i ha lamentat "l'estat de preocupació" creat.

Per la seva banda, el Departament de Benestar Social afirma que ha volgut prioritzar les prestacions i ajudes a les persones, que es continuaran cobrant al 100%. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha justificat les mesures per la falta de liquiditat, però ha assegurat que "són a curt termini i estrictament transitòries".

Mas-Colell ha argumentat que "la gestió de la tresoreria és a curt termini, la tresoreria és una cosa que cal manejar a vegades amb fluctuacions molt ràpides". "Hi ha un entorn internacional i europeu, hi ha tensions de liquiditat a tot arreu i en tota mena d'institucions. En aquest marc, nosaltres ho estem manejant d'una manera que suavitzi el possible impacte. Estem demanant als diferents sectors, un a un i de manera fina, aquests ajustos de tresoreria, que són a curt termini i estrictament transitoris".

Aquest dimarts a la tarda, la Taula del Tercer Sector s'ha reunit amb el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries. Les dues parts han acordat crear una comissió de seguiment que faci d'enllaç entre entitats i Generalitat mentre duri la crisi.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut