Ekin, l'aparell polític d'ETA, es dissol i aposta per l'estratègia de l'esquerra abertzale

Nou moviment en la política basca. Ekin, l'anomenat "braç polític d'ETA", anuncia que es dissol. En un article publicat al diari "Gara", la seva cúpula anima els militants a integrar-se en "la nova aposta de l'esquerra abertzale". El diari basc recull l'anunci que fan dos portaveus de la formació, il·legalitzada el 2001 pel jutge Baltasar Garzón. Expliquen que la decisió és fruit d'un llarg període de reflexió que va començar a la primavera, però que s'ha consolidat en el marc dels darrers canvis en l'entorn del nacionalisme basc, com per exemple l'entrada de Bildu a les institucions basques.

Actualitzat
En l'article de "Gara", Ekin ha decidit dissoldre's després d'un debat que va començar a la primavera i que respon al canvi d'estratègia de l'esquerra abertzale. Un dels punts sobre els quals han reflexionat durant aquest període és precisament si té sentit la seva existència o es tracta d'una organització obsoleta.

Ekin es va fundar com a canalitzador polític de l'ortodòxia ideològica d'ETA i duia a terme tasques vinculades amb la banda com ara difondre els seus butlletins interns, coneguts com a "Zutabe".

L'organització va néixer l'any 1999 a Pamplona després de la il·legalització de KAS. De fet, es considerava l'hereva d'aquella branca política, que també es va autodissoldre el novembre de 1998. Llavors la banda intentava evitar les conseqüències de la il·legalització i de les investigacions al voltant del finançament d'ETA iniciades pel jutge Baltasar Garzón. Però Ekin va seguir el mateix camí.

Des de la seva creació, però, la pressió policial sobre els seus integrants va ser constant. En l'actualitat, Ekin estava molt debilitada. L'últim cop contra els seus membres es va produir a principis d'any, quan se'n van detenir sis, entre els quals hi havia Iker Moreno, fill del portaveu de Batasuna, Txelui Moreno.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut