Barcelona

Cirac, candidat al Nobel de Física, elogia la investigació a Catalunya i diu que es possible viatjar al futur

Viatges en el temps, teletransportació o ordinadors quàntics. Aplicacions pròpies de la ciència-ficció, però que gràcies a la física quàntica podrien convertir-se en realitat. Ho diu el científic Juan Ignacio Cirac, candidat al Premi Nobel. En una entrevista a TV3, explica que serà possible viatjar al futur i afirma que la recerca a Catalunya està molt endavant respecte de la resta de l'Estat.

Actualitzat
Juan Ignacio Cirac és un científic nascut a Manresa fa 45 anys. Criat i format a Madrid, viu i treballa a Alemanya, on investiga possibles aplicacions de la física quàntica. És candidat al Premi Nobel de física per les seves investigacions en el camp quàntic i fa afirmacions que pel gran públic poden resultar sorprenents.

Cirac explica la física quàntica amb una simplicitat molt didàctica. Diu que és una "teoria que descriu el món de les coses petites". El científic especula amb les aplicacions que se'n poden fer. El resultat són idees que només hem vist a la televisió. Es podran fer ordinadors més potents. Es pot parlar de teletransportació, tot i que Cirac especifica que una cosa és parlar de sistemes microscòpics i una altra cosa són els macroscòpics.

I viatjar en el temps? Cirac assegura que "en principi, és possible". Això sí, només cap al futur. Cap al passat, el científic creu que és impossible perquè trenca el principi de causalitat i podria crear una paradoxa. El candidat al Nobel dibuixa un món de possibilitats, però és prudent. Reconeix que no sap si podran avançar segons o anys.

Cirac confia en les aplicacions de la física quàntica i diu que ens podrien canviar la vida, com el descobriment de les ones electromagnètiques.

Investigació catalana pel bon camí

Cirac, catedràtic a l'Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels, elogia la investigació catalana. Diu que fa 10 anys es va fer una aposta important acompanyada d'inversió. Assegura que ara està molt al davant de l'espanyola.

Cirac viu i treballa a Munic, on dirigeix el Departament d'Òptica Quàntica del prestigiós Institut Max Planck. Allà desenvolupa les seves investigacions en el camp dels ordinadors quàntics, que li han valgut ser considerat candidat al Premi Nobel de Física. Ell està convençut que no l'hi donaran. Diu que han de passar anys abans que ell o algú del seu camp pugui rebre un Nobel.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut