Atenes

Grècia acomiadarà 30.000 funcionaris però avisa que no pot complir amb el dèficit

Grècia sacrificarà 30.000 funcionaris per no fer fallida. El govern grec ha aprovat en una reunió d'urgència acomiadar temporalment aquesta xifra de treballadors públics d'aquí a finals d'any. És una de les mesures que li reclamaven la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu per lliurar una nova ajuda de 8.000 milions d'euros del rescat que està pendent des del setembre. Aquest pas, però, podria no ser suficient perquè Atenes reconeix uns números pitjors del que havia presentat fins ara pel 2012.

Actualitzat
El govern grec ha aprovat la reducció del 30% del sector públic, condició necessària per rebre aquest mes l'ajuda que eviti la fallida de Grècia. L'objectiu és estalviar 300 milions d'euros fins a final del 2012.

La reducció passa per col·locar en un fons de reserva 30.000 treballadors, que cobraran el 60% del sou durant un any. D'aquesta reserva, els funcionaris poden ser recol·locats, acomiadats o jubilats.

A la llista de reserva hi entraran uns 20.000 treballadors públics que s'han de jubilar en els pròxims dos anys i els que poden fer-ho de forma anticipada. Els que estaven treballant més enllà de l'edat de jubilació seran acomiadats. La resta de funcionaris que aniran al carrer sortiran dels 151 organismes estatals que han de reduir la plantilla un 10% aquest any.

La decisió del govern se sotmetrà aquest dilluns a la votació del Parlament. Atenes també estudia privatitzar empreses públiques que no obtinguin beneficis, introduir nous impostos i reduir un 20% els sous dels funcionaris.

El govern de Papandreu sap que s'hi juga molt perquè, si no arriben els diners abans que s'acabi el mes, Grècia no podria fer front als pagaments.

Números en fallida

El pas grec podria no ser suficient perquè el pressupost del 2012 aprovat per l'executiu ja assumeix que no complirà amb el dèficit establert en els plans de rescat. L'escenari econòmic dibuixat pel govern preveu que l'economia grega es contraurà un 5,5% aquest any i un 2% l'any que ve.

Mirant a Europa

Els ministres de Finances de l'eurozona examinaran dilluns les noves mesures de Grècia, però no desbloquejaran l'ajuda urgent que el país necessita fins que els inspectors certifiquin que Atenes compleix les condicions. Amb les dades a la mà dels inspectors internacionals que analitzen la situació sobre el terreny.

De moment, el primer ministre britànic, David Cameron, ha reivindicat la necessitat de salvar l'eurozona.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut