Una protesta de treballadors de l'ICS contra les retallades. (Foto: EFE)
Una protesta de treballadors de l'ICS contra les retallades. (Foto: EFE)
Barcelona

L'ICS planteja al personal sanitari rebaixar sous o acomiadar 1.500 interins

L'Institut Català de la Salut ha llançat un ultimàtum al personal sanitari per retallar 45 milions d'euros d'aquí a final d'any. L'ICS planteja suprimir aquest any la meitat del complement de destí, que no es recuperaria. L'import que es deixaria de cobrar oscil·la entre els 400 i els 1.200 euros. En cas que els sindicats ho rebutgin, les alternatives passen pels interins. L'ICS proposa acomiadar-ne 1.500 o bé reduir la jornada laboral de 6.000. Aquestes idees han sortit a la Taula Sectorial reunida aquest dilluns a la tarda i que ha acabat sense acord. La reunió ha tingut lloc a la seu de l'ICS a Barcelona, enmig de noves protestes dels sanitaris. Mig miler de persones han tallat la Gran Via de les Corts Catalanes, a l'altura del carrer Balmes, i han anat després fins a la plaça Catalunya.

Actualitzat
La proposta que ha fet la Generalitat implica que el personal sanitari perdrà la meitat del complement de destí, cosa que vol dir que un zelador deixarà de cobrar 400 euros, una infermera, 700, i un metge o cap de serveis, 1.200. Aquests diners es restarien de la paga extra de Nadal i no es recuperarien posteriorment. Per compensar-ho, al gener se'ls avançaria la meitat del complement per objectius.

Una altra proposta que ha fet l'ICS és fer fora temporalment 1.500 interins o bé reduir un 25% la jornada de 6.000 d'aquests treballadors.

L'ICS vol estalviar 25 milions d'euros en 3 mesos amb aquestes retallades, a les quals se sumarien 20 milions més amb mesures com ajornar dos mesos la liquidació de les guàrdies o deixar pel gener el pagament dels festius intersetmanal.s

Aquests plantejaments no han convençut els representants del personal sanitari -Metges de Catalunya, Satse, UGT, CCOO i Catac-IAC-, que asseguren que cada dia que passa veuen més a prop una convocatòria de vaga contra les retallades. La setmana que ve tornaran a negociar amb el govern.

Els sindicats exigeixen al Departament que els doni "garanties" que, si accepten aquestes rebaixes, no hi hagi pèrdua de llocs de treball. "L'ICS no ens pot garantir res perquè no sap quin pressupost tindrà l'any que ve", s'ha queixat Carme Navarro, de CCOO. Monset Peña, de SATSE, també advertia: "No tenim garantia que si accepten una rebaixa de 710 euros a cada infermera, llavors no ens apliquin també els acomiadaments".

Protestes al carrer


El malestar del personal sanitari s'ha fet evident a l'exterior de la seu de l'ICS. Un cordó policial ha custodiat l'entrada de l'edifici per evitar que hi entressin els manifestants, com va passar dijous passat.

Hi ha hagut moments de tensió i empentes entre els metges i infermeres que s'han acostat a l'edifici i la cinquantena d'agents antiavalots del cordó.

El personal sanitari ha optat per tallar un tram de la Gran Via, cosa que ha obligat a modificar el recorregut d'alguns busos que baixen pel carrer Balmes. I, després de rebre informació de com anava la trobada, han improvisat una manifestació fins a la plaça Catalunya. Els talls puntuals de trànsit s'han allargat quatre hores.

Els manifestants, vestits amb bata blanca, porten pancartes amb lemes com "Boi, dimissió", "Stop retallades" o "No hi ha pa per a tant xoriço".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut