Barcelona

Els metges repten els polítics a retallar-se el sou i no maquillar les llistes d'espera

Els metges dels vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) i el sindicat Metges de Catalunya han reclamat als diputats catalans, membres del govern Mas i de l'administració que s'abaixin el sou per la sanitat pública a Catalunya. Els professionals han argumentat que "els polítics més ben pagats d'Espanya", amb referència als polítics catalans, podrien donar un exemple de "lideratge" abaixant-se el sou en lloc de demanar-ho als metges més mal pagats d'Espanya, els catalans. Els metges han qualificat la situació d'insostenible" pel tancament del 30% dels llits i el 40% dels quiròfans per les retallades de Salut que està realitzant la Generalitat. I afegeixen que Boi Ruiz va falsejar dades i va fer un "maquillatge" pel que fa a les llistes d'espera.

Actualitzat
Els metges de l'ICS han replicat aquest dimarts al conseller Boi Ruiz afirmant que les dades reals de la sanitat catalana són força pitjors de les que va anunciar ahir, que n'ha fet un "maquillatge" i que la situació que han provocat les retallades és "insostenible".

Petició als polítics perquè s'abaixin el sou

Davant la petició de Salut perquè s'apliquin una nova retallada de sou, els facultatius els han respost demanant-los als polítics que s'abaixin el sou per la sanitat catalana. El representat de la Junta Clínica de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i metge adjunt de cirurgia toràcica, Pedro López de Castro, ha argumentat que la petició "ens la fan els que tenen els sous més alts d'Espanya -en al·lusió als polítics catalans- als que tenen els pitjors sous de l'Estat".

El cirurgià ha afegit que "quan es demana un sacrifici col·lectiu als treballadors de l'ICS, una qüestió de lideratge positiu és que tothom faci el mateix", ha conclòs.

Repercussions en el servei

En un comunicat conjunt, representants de les juntes clíniques dels hospitals de Bellvitge, Viladecans, Josep Trueta de Girona, Vall d'Hebron, Germans Trias i Pujol, Arnau de Vilanova, Joan XXIII de Tarragona, i Verge de la Cinta de Tortosa denuncien a més que s'han reduït metges de guàrdia, la qual cosa ha provocat una sobrecàrrega de pacients en els especialistes que repercuteix en la tutela dels metges MIR en formació.

També demanen a l'ICS que aturi aquestes mesures d'estalvi que redueixen la qualitat i l'excel·lència dels centres i que busquin alternatives de finançament, i proposen que la Generalitat doni, amb caràcter urgent, els 77 milions que necessiten per treballar, i rebin el mateix tracte que bancs i altres empreses no públiques que s'han finançat en moments de dificultat.

Amenaça de vaga

A més, han amenaçat de convocar una vaga si aquesta situació no se soluciona, encara que no volen fer-ho per la repercussió que té en l'assistència dels pacients i perquè hi ha metges amb sous tan baixos, alguns de mileuristes, que no ho poden assumir.

Tot plegat, després de la conferència de Boi Ruiz sobre el nou sistema de gestió de les llistes d'espera que va acabar sense acord ahir la Taula Sectorial per retallar 45 milions d'euros més d'aquí a final d'any.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut