Brussel·les

La CE diu que no hi ha res decidit sobre el Corredor Mediterrani i que prioritzarà criteris econòmics

La Comissió Europea assegura que no hi ha cap decisió presa sobre el Corredor del Mediterrani i que tampoc s'ha descartat el projecte del corredor central. Tot i això, assegura que el mapa d'eixos transfronterers prioritaris s'està definint amb criteris de lògica econòmica. Tot plegat, hores després que l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ha assegurat en declaracions a TV3 i Catalunya Ràdio que tenia informacions en el sentit que l'últim mapa de la Xarxa Ferroviària Europea amb què treballa la Comissió podria incloure com a prioritari el Corredor Mediterrani i descartaria el traçat central.

Actualitzat
En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Ramon Tremosa ha explicat que la informació l'hi ha donat una eurodiputada alemanya que participa directament en les negociacions, i que ahir va tenir accés a un projecte en el qual desapareixia el traçat pel centre de la Península i sortia com a prioritari el del Mediterrani. El traçat arribaria només fins a Cartagena i no baixaria cap a Algesires, però connectaria els ports dels Països Catalans amb França.

Tremosa destaca que, per primer cop a la història, la Unió Europea rebutja l'opció presentada per un govern perquè no és viable, i aposta per una altra. L'eix central, que havia d'unir Madrid, Saragossa i Tolosa travessant els Pirineus, quedaria, doncs, finalment descartat per l'elevat cost que comporta.

En tot cas, la decisió oficial no se sabrà fins al 19 d'octubre.

El corredor de l'Atlàntic, entre el País Basc i Bordeus, també rebrà finançament comunitari. Entre el 2014 i el 2020, Brussel·les preveu invertir en aquest corredor i el del Mediterrani uns 32.000 milions d'euros.

També en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", l'expert en la matèria, Germà Bel, considerava l'opció triada una bona notícia, perquè tot i que finalment acabaria a Cartagena, abastaria tots els ports catalans.

El govern espanyol no s'ha pronunciat obertament per cap de les opcions, i defensa com a prioritaris tant l'eix Mediterrani com el Central.

De la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha demanat prudència fins que Brusse·les no es pronunciï el dia 19. Tot i això, ha afegit: "És un rumor que apunta en la bona línia". Recoder ha reivindicat, però, el traçat complet fins a Algesires.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut