Roma

La Viquipèdia italiana, en vaga per una llei que afecta el seu esperit fundacional

Viquipèdia viu la seva primera aturada. La comunitat de la Viquipèdia en italià ha encetat una protesta inèdita en aquesta enciclopèdia lliure per protestar contra una llei que es debat aquests dies al Parlament italià, l'anomenada "llei mordassa". La norma obligaria a incorporar, sense consens ni intermediació judicial, totes les rectificacions exigides per algú que cregui que s'ha perjudicat la seva imatge. La Viquipèdia considera que això va contra el seu esperit fundacional.

Actualitzat
La Viquipèdia s'ha aturat per primer cop per protestar. Ho ha fet la comunitat italiana d'aquesta enciclopèdia lliure que, amb aquesta mesura, vol mostrar el seu rebuig a una norma que aquests dies es debat al Parlament italià i que, entre d'altres coses, pretén obligar tots els llocs de la xarxa a publicar en 48 hores una rectificació sobre aquells continguts que algú cregui que perjudiquin la seva imatge.

La rectificació es faria de forma automàtica, sense cap decisió judicial i sense cap diàleg amb els autors de la informació, una pràctica que la Viquipèdia considera que vulnera la neutralitat, la llibertat i la verificabilitat dels seus continguts. La comunitat italiana ho explica en un comunicat que publica a la seva pàgina principal i que, en solidaritat, han reproduït altres comunitats de l'enciclopèdia lliure com la catalana.

Els usuaris que elaboren la Viquipèdia italiana consideren que està en risc l'esperit fundacional del projecte. Deixen clar que no estan en contra de protegir el dret a la imatge i recorden que, quan hi ha conflictes respecte a un contingut, sempre han ofert diàleg i, si ha procedit, han esmenat entrades. Però recorden que això no pot entrar en conflicte amb la llibertat i la independència.

La polèmica l'ha desfermat l'article 29 de l'anomenada "llei mordassa", un projecte de llei sobre escoltes telefòniques que pretén penalitzar els periodistes i mitjans que publiquin informació extreta d'escoltes telefòniques. Els periodistes ja han mostrat la seva oposició a la llei, l'aprovació de la qual s'accelera dies després de la publicació de noves informacions sobre el primer ministre, Silvio Berlusconi, conegudes a través d'escoltes telefòniques.



Anar al contingut