L'escriptor suec Tomas Tranströmer. (Foto: Reuters)
L'escriptor suec Tomas Tranströmer. (Foto: Reuters)
Estocolm

El poeta suec Tomas Tranströmer, premi Nobel de Literatura

L'escriptor, poeta i traductor suec Tomas Tranströmer, de 81 anys, és el nou premi Nobel de literatura. Així ho ha anunciat l'Acadèmia Sueca, abans que demà es faci públic el nom del Nobel de la Pau i dilluns, el d'Economia.

Actualitzat
Tranströmer és un dels poetes més populars i compromesos del seu país. De fet, la crítica internacional el considera un dels escriptors més importants de Suècia.

Autor d'una vintena de llibres, la seva obra ha estat traduïda a una cinquantena de llengües.

En català només en podem trobar un, "La plaça salvatge", publicat per l'editorial valenciana Perifèric.

En castellà, s'han traduït "El cielo a medio hacer", publicat per l'editorial Nórdica el 2010, "Deshielo a mediodía", també editat per Nórdica, i "Para vivos y muertos", del 1992, a l'editorial Hyperion.

La seva és una obra feta a partir de retrats simples captats de la vida diària i de la naturalesa. Els seus poemes exploren la intimitat de l'home i la seva relació amb el món que l'envolta, amb un estil introspectiu i místic, ric en metàfores i en imatges.

Abans del Nobel, ha estat reconegut amb els premis Bonnier per a poesia, el Neustadt per a literatura, Petrach d'Alemanya i el guardó suec del Fòrum Internacional de Poesia.
Anar al contingut