Barcelona

Mig miler d'estudiants, docents i personal de les universitats públiques catalanes protesten contra les retallades

Els estudiants universitaris i personal docent i de serveis que protesten contra les retallades al pressupost universitari han tallat puntualment la calçada central de la Diagonal aquest matí en els dos sentits de la marxa a l'altura de la Facultat de Física i Química. Ha estat poc abans de les onze del matí i durant una mitja hora. Després, els mateixos manifestants han abandonat la via i el trànsit s'ha reestablert.

Actualitzat
Els manifestants han sortit a primera hora del matí de l'Escola d'Arquitectura, a la mateixa Diagonal, i durant la marxa han protestat contra la reducció de 144 milions d'euros del pressupost universitari, i han cridat consignes contra la privatització de l'educació.

El grup de manifestants, unes 300 persones, han arribat fins a l'edifici Vèrtex de la UPC, on hi havia un segon grup d'unes 200 persones, i s'han quedat concentrats a l'exterior del centre, on avui es fa l'acte d'inauguració del curs acadèmic amb la presència del conseller Mas-Colell.

Aquest segon grup ha estat el que ha anat a tallar la Diagonal. Els mateixos manifestants han abandonat la protesta de manera voluntària cap a un quart de dotze, moment en què s'ha restablert el trànsit. Al principi de la protesta, els manifestants han volgut accedir a l'edifici, però en no aconseguir-ho han decidit traslladar les queixes al mig de la Diagonal.

La mobilització l'ha convocada la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, sindicats i altres organitzacions estudiantils.

Els docents mantenen que la universitat pública es troba a punt de la fallida, i que fa anys que estan patint la manca de mitjans per adaptar-se a les necessitats que comporta l'aplicació del Pla Bolonya.

"La reducció de docents, sobretot pel que fa als professors associats, comporta que s'han de fer les mateixes hores de classe amb menys professors que facin classe. És a dir, que tornarem a les aules de cent alumnes, a les classes on els alumnes han de fer cua per entrar-hi. I evidentment, això és una davallada de la qualitat", ha dit un dels professors de la UPC.

Els alumnes de Secundària, també

La mobilització del sector universitari se suma a la marxa que hi va haver ahir a Barcelona per protestar contra les retallades socials, coincidint amb la Jornada Mundial pel Treball Digne.

Els estudiants d'ESO, Formació Professional i Batxillerat van caminar plegats des de la plaça de la Universitat de Barcelona fins a la plaça de Sant Jaume amb una pancarta on es podia llegir "'No' a les retallades socials, per una educació pública de qualitat". "Volem beques, no hipoteques", "Contra les retallades, vaga general", "Els diners dels banquers, per als fills dels obrers" i "Artur Mas, a quina mútua vas?" són algunes de les consignes que han cridat els estudiants.

Els convocants van denunciar que els governs han deixat de banda les polítiques per crear llocs de treball i també van criticar la reforma laboral, que consideren que ha comportat més precarietat i atur.

Per aquest dissabte hi ha convocada una assemblea de totes les universitats per votar una possible vaga general.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut