La cap de llista del PSC pel 20-N, Carme Chacón (Foto: ACN)
Chacón aposta per restablir l'impost de successions per als més rics. (Foto: ACN)
Barcelona

Chacón proposa un pacte fiscal "federal" que acosti Catalunya al model basc i navarrès

La cap de llista del PSC a les pròximes eleccions generals del 20-N, Carme Chacón, ha proposat un nou pacte fiscal "real i federal" amb l'Estat que acosti de forma progressiva Catalunya al model foral. El nou pacte haurà de basar-se en l'"esforç i la justícia social", més reconeixement fiscal per a Catalunya, amb regles "més clares", i que tingui caixa compartida a través del Consorci Tributari, ha indicat Chacón durant la celebració del Consell Nacional del PSC a Barcelona, reunit per aprovar les llistes del 20-N.

Actualitzat
Segons aquesta proposta, el pacte fiscal permetria la convergència progressiva de resultats amb altres models del País Basc i Navarra, que, encara que no els ha citat explícitament, els concreta el programa electoral del PSC aprovat avui.

Respecte a les retallades impulsades pel govern de CiU, la dirigent socialista ha afirmat que si es restablís l'impost de successions per als més rics, s'apliqués a salut la recaptació sobre grans patrimonis i es gravessin el tabac i l'alcohol, es podria garantir el sistema sanitari de Catalunya. "Si no s'ha desplomat el sistema és gràcies als metges i els professionals de la sanitat catalans. Estem amb ells", ha assegurat Chacón, entre aplaudiments dels consellers nacionals del PSC.

Per la candidata del PSC, l'últim acord fiscal pactat pel tripartit amb el govern socialista va ser "realment bo", ja que el primer any va obtenir per a Catalunya 2.421 milions d'euros, una xifra deu vegades més gran que l'aconseguida per CiU en la seva negociació amb el PP anys abans, amb 250 milions d'euros el primer any.

L'argument de l'actual govern català que les retallades són fruit de la falta de transferències de l'Estat "és una excusa", segons l'opinió de Chacón, que ha recordat les xifres anteriors i ha indicat que amb l'acord de CiU potser les retallades haurien estat "deu vegades més brutals".

"PP i CiU són com dues gotes d'aigua -ha argumentat. Diuen el mateix i volen desmantellar l'estat del benestar en el qual hem treballat durant trenta anys de democràcia". Ha posat com a exemples de creixement i manteniment de serveis socials països com Finlàndia, Suècia i Àustria, en els quals la societat és més igualitària, culta i amb més bons resultats acadèmics i en els quals la crisi ha afectat en menys grau.
Anar al contingut