L'exprimera ministra i líder opositora Iúlia Timoixenko
L'exprimera ministra i líder opositora Iúlia Timoixenko durant el judici. (Foto: Reuters)
Kíev

La justícia d'Ucraïna condemna a 7 anys de presó Iúlia Timoixenko per abús de poder

La justícia d'Ucraïna considera que l'exprimera ministra i líder opositora Iúlia Timoixenko es va excedir en els seus poders quan va negociar amb Rússia un acord pel subministrament de gas. Per això, l'ha condemnat a 7 anys de presó. Timoixenko ha insistit que el president del país, Víktor Ianukóvitx, és al darrere de tot el procés.

RedaccióActualitzat
En una audiència celebrada al districte Pechora, de Kíev, i retransmesa en directe per la televisió ucraïnesa, el magistrat Rodión Kiréyev ha sentenciat que Timoixenko es va excedir dels seus poders quan va donar instruccions per firmar acords sobre el gas amb Rússia el 2009. Un acord que va suposar pèrdues d'uns 188 milions de dòlars per l'empresa ucraïnesa Naftogaz. De fet, el govern considera que l'acord va beneficiar massa Moscou en detriment de Kíev i assegura que el compliment d'aquests contractes suposaria pel país la pèrdua de 80.000 milions de dòlars en els 10 anys que fa que és vigent.

Després de pronunciar els fonaments de la sentència, el magistrat ha ordenat un recés "tècnic" abans de dictar condemna. Unes hores després, el jutge ha condemnat Timoixenko a 7 anys de presó, com reclamava la fiscalia.

El cas fa referència a un acord pel subministrament de gas amb Rússia, que les autoritats actuals consideren massa beneficiós per Moscou. L'excap de l'executiu considera que el procés té motivacions polítiques i que està instigat per l'actual president del país, Víktor Ianukóvitx.

Mentrestant, centenars de persones s'han manifestat davant el tribunal.

La Unió Europea ha advertit diverses vegades que una condemna a Timoixenko podria afectar les negociacions per establir un acord comercial.

Anar al contingut