Barcelona

Els catalans opten per les retallades abans que una pujada d'impostos o més endeutament

Els catalans prefereixen les retallades abans que una pujada d'impostos o un increment del deute de la Generalitat, segons indica l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del govern. A la pregunta si prefereixen retallades o una pujada d'impostos, el 41,9% prefereix la retallada i el 35,1%, més pressió fiscal. A més, mentre que el 55,3% de la mostra advoca per rebaixar la despesa pública, només un 22,9% defensa un increment del deute públic.

RedaccióActualitzat
El Debat de Política General

La mateixa enquesta del CEO considera que el president de la Generalitat, Artur Mas, va guanyar àmpliament el Debat de Política General, celebrat durant l'última setmana de setembre al Parlament. Així ho creu un 27,5% dels enquestats. A molta distància el segueix Joaquim Nadal, del PSC, (2,3%); Alícia Sánchez-Camacho, del PPC, (1,5%); Joan Puigcercós, d'ERC, (1,3%); Alfons López Tena, de SI, (1,0%); Joan Herrera, d'ICV-EUiA, (0,5%), i Albert Rivera, de Ciutadans (0,3%).

Si bé Artur Mas obté la valoració més alta en el debat, un 35,8% dels enquestats respon que "no va guanyar ningú", i el 63% consideren que "tot seguirà igual".

A més, Mas és l'únic líder polític que aprova, amb una nota de 5,36 sobre 10, mentre que la resta obtenen notes per sota del 5. Pel que fa a la resta, el segueixen, per ordre, Joan Herrera (4,53), Joaquim Nadal (4,49), Joan Puigcercós (4,41), Alfons López Tena (4,15), Alícia Sánchez-Camacho (3,36) i Albert Rivera (3,19).

Una altra dada que reflecteix l'enquesta és que el president català va sortir més reforçat del debat, ja que la seva imatge va millorar, segons el 24,7%. En canvi, d'entre els que consideren que van sortir del debat amb una imatge pitjor, obtenen la nota més alta Alícia Sánchez-Camacho, Joaquim Nadal i Albert Rivera.

El sondeig realitzat pel CEO ha estat obtingut a partir d'enquestes telefòniques realitzades a 800 persones entre el 29 de setembre i el 5 d'octubre i amb un marge de confiança del 95,5% i un marge d'error de més o menys el 3,47%.

Intenció de vot

El baròmetre també conclou que CiU guanyaria les eleccions autonòmiques si fossin ara, i la seva intenció de vot directa és uns 15 punts superior a la del seu principal rival, el PSC, però 7 punt inferior respecte de l'anterior enquesta. El 25,1% dels enquestats votarien CiU, respecte del 10,4% que s'inclinaria pel PSC, mentre que el 6,5% s'inclinaria pel PP.

ERC i ICV-EUiA empaten en intenció directa de vot amb un 5,5%, SI aconsegueix un 1,5% i C's, un 0,9%. El 6,3% dels enquestats votarien en blanc, xifra que els situaria com a quarta força política si es tractés d'un partit. Els indecisos són el 18,5% i el 10,9% s'inclinaria per l'abstenció, que va ser del 41,22% en les últimes eleccions autonòmiques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut