Binèfar

L'Hospital Arnau de Vilanova redueix l'atenció als pacients de la Franja de Ponent

Una quarantena d'alcaldes de la Franja de Ponent han reclamat que els veïns d'aquesta zona fronterera puguin continuar rebent atenció mèdica a Catalunya, com fins ara. I recorden que fins al 2015 està vigent un conveni en aquest sentit entre Aragó i Catalunya. Els últims mesos nombrosos veïns s'han queixat que, després de la primera visita, els metges lleidatans els remeten a Barbastre. El motiu és un protocol nou de l'Hospital Arnau de Vilanova, de Lleida, que deriva als respectius hospitals de procedència els pacients d'urgències que no requereixen ingrés. La Generalitat nega que les retallades a la Sanitat tinguin res a veure amb aquesta situació.

RedaccióActualitzat
Els alcaldes de les comarques de la Llitera, el Baix Cinca i la Ribagorça han exigit al govern aragonès que demani explicacions al Departament de Salut de Catalunya pels canvis que hi ha hagut en l'atenció que reben. Fins ara, molts veïns anaven al metge a Lleida perquè els quedava més a prop que desplaçar-se fins a Osca. I els alcaldes volen que el de Lleida continuï sent el seu centre de referència.

El motiu del canvi en l'atenció sanitària és el protocol nou a què estan sotmesos els metges de l'Arnau de Vilanova per atendre pacients aragonesos. El document diu que, a partir d'ara, un pacient aragonès no urgent que necessiti intervencions i accions terapèutiques de caràcter hospitalari "serà derivat a la seva corresponent àrea sanitària, de manera precoç, amb l'objectiu d'evitar situacions innecessàries d'interrupció terapèutica".

Segons la direcció de l'hospital lleidatà, això només afecta els malalts que no ingressen per urgències i assegura que es continuarà atenent com sempre els pacients aragonesos.

L'Arnau de Vilanova registra cada any uns 2.500 ingressos i 30.000 consultes externes de pacients de la Franja de Ponent, que suposen el 10% de tota l'activitat del centre i que tenen un cost de 10 milions d'euros, part dels quals es facturen a la Seguretat Social estatal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut