Barcelona

Milers de persones revifen a Catalunya l'esperit del 15-M en el marc d'una mobilització global

El 15-M encara és viu i és més global que mai. Els impulsors del moviment volien demostrar-ho i ho han aconseguit amb una convocatòria de mobilització mundial que han respost centenars de milers de persones d'arreu del planeta. A Barcelona, unes 60.000 persones, segons els Mossos d'Esquadra, i unes 350.000, segons els organitzadors, han secundat una marxa que ha posat l'accent en les problemàtiques relacionades amb les retallades en salut i educació, així com en la dificultat d'accés a l'habitatge i l'augment dels desnonaments que ha provocat la crisi. Els indignats de Lleida, Tarragona i Girona també s'han manifestat.

RedaccióActualitzat
El moviment 15-M ha tornat a demostrar la seva força als carrers d'una seixantena de ciutats espanyoles, amb Barcelona i Madrid al capdavant. Volen passar de la indignació a l'acció i reivindiquen que no estan sols, que la guspira que va néixer a Espanya fa cinc mesos s'ha estès per tot el món. I no van errats.

Més de 900 ciutats de 82 països, de nord a sud i d'est a oest, s'han sumat a una jornada de mobilització pacífica, a excepció de Roma, on mig miler de manifestants violents han boicotejat una de les protestes més multitudinàries d'Europa i s'han registrat greus enfrontaments amb la policia i una setantena de ferits.

Barcelona ha aplegat milers de persones, entre 60.000 i 350.000 segons les fonts, que a partir de les cinc de la tarda han cobert, avançant amb dificultat per la gran afluència de gent, el recorregut entre plaça Catalunya i Arc de Triomf, on s'ha dividit en tres protestes diferents en defensa de l'educació, la sanitat i l'habitatge. Entre els assistents, gent de totes les edats i també famílies.

Un mantra al centre de la plaça Catalunya ha estat l'inici tranquil de la manifestació. El silenci, però, s'ha anat trencant amb música i actuacions i l'arribada contínua de columnes de manifestants provinents de diferents punts de la ciutat.

Les retallades han estat l'objectiu principal de les crítiques però també hi ha hagut càntics contra el que consideren una dictadura financera, encarnada per exemple per la Borsa de Barcelona on els manifestants s'han aturat per llançar diverses consignes. I també hi ha hagut una xiulada davant del Departament d'Interior, al passeig de Sant Joan.

Després de la manifestació

El bloc blanc ha continuat les protestes per queixar-se de les retallades al sector sanitari. En total han sigut unes 2.000 persones que des de l'Arc de Triomf s'han dirigit a l'Hospital del Mar de Barcelona. Allà, portaveus dels diferents hospitals catalans han explicat quina és la situació que es viu als seus centres sanitaris. I per representar la situació crítica, que segons ells comença a viure la sanitat catalana, han fet una "performance". Els 2.000 s'han estirat a terra i s'han fet els morts. Una metàfora del que creuen que és el futur de la sanitat si es continua retallant. També han fet crides per continuar les reivindicacions.

Després de la manifestació, la protesta de l'habitatge -formada per unes 300 persones- ha ocupat un edifici d'obra nova del barri de Verdum. Segons els indignats, l'objectiu és que persones afectades per desnonaments puguin viure en una dotzena de pisos que hi ha buits. Durant l'ocupació no hi ha hagut presència policial. Alguns dels ocupants, que tenen previst passar-hi la nit, han pujat fins al terrat de l'edifici i han penjat una bandera del 15-M.

La columna d'educació s'ha dirigit a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, on després de denunciar la situació que viu l'ensenyament a causa de les retallades s'ha dissolt la concentració.

També a les altres capitals catalanes

A Tarragona, més de 10.000 persones s'han manifestat pel centre de la ciutat en contra de les retallades, molt especialment contra les que afecten la sanitat. La plaça Imperial Tàrraco ha estat el punt de trobada des d'on han iniciat el recorregut que ha acabat a la plaça de la Font.

A Girona, les protestes han reunit unes 3.000 persones que han fet un recorregut fins a la delegació del govern de la Generalitat, on s'ha llegit el manifest del 15 d'octubre.

A Lleida un miler de manifestants han triat l'antiga seu del Banc d'Espanya com a punt final de la concentració.

Sol torna a inundar-se

La madrilenya Puerta del Sol llueix de nou plena de gom a gom. En aquest punt han convergit desenes de milers de persones que han omplert també el centre de la capital i les principals ciutats espanyoles.

La protesta de Madrid s'ha fet en un ambient festiu i sense incidents. Durant la marxa s'han sentit crits en contra de tots els partits polítics i els sindicats, en contra dels bancs i dels poders financers. També s'ha vist una nodrida presència de mestres i professors, vestits amb samarretes verdes, que han criticat les fortes retallades fetes a l'escola pública pel govern d'Esperanza Aguirre.

Per evitar incidents, un fort desplegament policial ha custodiat edificis com el Congrés dels Diputats o l'Ajuntament.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut