Imatge aèria de la taca al mar fruit de l'erupció. La foto és del dijous 13. (Foto: Reuters)
Imatge aèria de la taca al mar fruit de l'erupció. La foto és del dijous 13. (Foto: Reuters)
Valverde

La taca de lava a El Hierro avança cap a la costa i els científics es preparen per analitzar-la

La taca de lava que des dimecres és visible a l'illa d'El Hierro, on dilluns hi va haver una erupció volcànica submarina, ha avançat cap a la costa. Els tècnics canaris, però, ho han atribuït als corrents marins i han destacat que, a banda d'això, no hi hagut cap canvi important en la taca. Sis científics de diferents institucions començaran a analitzar aquest dissabte l'aigua del mar. El vaixell oceanogràfic "Profesor Ignacio Lozano" ha arribat al port de La Estaca aquest divendres i, previsiblement, aquest dissabte farà una primera aproximació a la zona.

RedaccióActualitzat
Tot i que la taca es manté estable, els corrents marins podrien haver-ne disseminat els límits, segons s'aprecia a les últimes imatges difoses per la Nasa.

El "Profesor Ignacio Lozano" disposa d'eines per mesurar la salinitat, terbolesa, temperatura o clorofil·la de l'aigua. Té una sonda que permet recollir mostres submarines de fins a 1.500 metres de profunditat. A bord hi aniran investigadors d'organismes com l'Agència Canària d'Investigació o l'Institut Espanyol d'Oceanografia.

En canvi, no està equipat per fer fotografies submarines, cosa que sí que podrà fer un altre vaixell que arribarà a l'illa canària dimecres.

Joan Martí, vulcanòleg del CSIC, ha assegurat que l'erupció del sud-est de l'illa podria expulsar "com a màxim" l'equivalent a 40.000 piscines olímpiques, és a dir, uns 100 milions de metres cúbics, que és la quantitat de lava que sol sortir en les erupcions que es registren a les Canàries. Segons aquest científic, el color blau turquesa de la taca es pot atribuir al sofre barrejat amb l'argila del sòl marí.



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut