Roma

Incidents causats per unes 100 persones alteren la marxa d'indignats de Roma

La indignació ha pres aquest dissabte els carrers de més d'un miler de ciutats, des d'Àsia fins a Amèrica, coincidint amb els cinc mesos justos del naixement del moviment a l'estat espanyol. En general ha estat una jornada tranquil·la a bona part del planeta tot i que en algunes cites, com la dels indignats a Itàlia, s'han registrat incidents amb ferits. A la manifestació de Roma s'han atacat bancs i dos vehicles han estat incendiats.

Actualitzat
Europa s'ha sumat a les més d'un miler de ciutats del món on els indignats han protestat per demanar un canvi global per superar l'actual situació política, econòmica i social.

Batalla campal a Roma


A Roma, els "dragons rebels", com es coneixen els indignats, han començat la marxa cap al Coliseum de manera tranquil·la i amb la satisfacció, segons els organitzadors, d'haver convocat més de 200.000 persones arribades de tot el país. Però una hora després de l'inici de la manifestació, un grup d'un centenar d'encaputxats han atacat bancs i locals i han incendiat un parell de cotxes, fets que han provocat uns moments de crispació. Fins i tot hi ha hagut un incendi en un edifici del Ministeri de Defensa. Els mateixos manifestants han intentat detenir el grup de violents, que vestien de negre i anaven amb la cara tapada, però no han pogut evitar la seva acció i els "carabinieri" han respost amb contundència, llançant canons d'aigua i gasos lacrimògens contra la multitud. Hi ha una setantena de ferits (tres de greus), entre policies i manifestants, en un dels pitjors episodis de violència a Itàlia en anys. Durant més de quatre hores, amb la càrrega policial desencadenada arran dels aldarulls, Roma s'ha convertit en l'escenari d'una autèntica batalla campal.


"Pluja" de sabates a Brussel·les


Milers de persones han sortit al carrer a Berlín. I també a Brussel·les. La capital europea ha concentrat uns vuit mil indignats vinguts d'arreu de la Unió. La manifestació ha passat per davant de la seu de la borsa, on els participants han desencadenat una "pluja" de sabates. La concentració ha avançat després cap a l'ambaixada dels Estats Units i cap a les seus de les institucions europees. Dispositius policials els han impedit acostar-se a totes dues zones. La concentració, que ha tingut alguns moments de tensió, ha acabat d'una manera festiva.


Julian Assange, protagonista a Londres

A Londres, els manifestants s'han concentrat al costat de la catedral de Saint Paul i han intentat ocupar la seu de la borsa, però la policia els ho ha impedit. La protesta s'ha dirigit contra les retallades en serveis socials i els bancs de la City. Julian Assange, el fundador de Wikileaks arrestat a la Gran Bretanya, ha acaparat el protagonisme a la capital britànica. Assange ha animat els aproximadament 1.000 manifestants, segons càlculs de la cadena de televisió BBC.


Frankfurt, Atenes i "corbates" a Nova York

Uns 5.000 ciutadans han desfilat pels carrers de Frankfurt i s'han concentrat finalment davant la seu del Banc Central Europeu i el monument a l'euro que el caracteritza. Els "indignats" alemanys han qualificat el BCE com un símbol d'un sistema financer incapaç de resoldre la crisi.

A Atenes, la resposta dels ciutadans ha estat per sota de l'esperada pels organitzadors. Uns centenars de persones. Símptoma, potser, que la ciutadania està cansada en un país que fa mesos que surt al carrer. La crítica a les retallades socials que Grècia fa per evitar la fallida han estat al centre de les consignes a la plaça Syntagma de la capital grega.

I Nova York, una de les últimes grans cites del dia de dissabte, per una qüestió purament horària, es prepara a hores d'ara per a la manifestació a la ciutat que allotja el que és, probablement, el gran símbol del sistema econòmic imperant: Wall Street. Davant de la seu de la Borsa de Nova York, centenars de manifestants s'han posat vestit i corbata en resposta a les acusacions que reben d'anar mal vestits i de no trobar feina per això.

El lema escollit per a la mobilització diu "Units per a un canvi global" tot i que cada ciutat podia mostrar els eslògans que considerés oportuns.

Una de les primeres concentracions ha estat la de Tòquio. La capital japonesa ha protestat contra tot un sistema que creuen que els ha acabat abocant a patir la crisi nuclear que encara està afectant el país.

També hi ha hagut protestes a Hong Kong, centrades en les precàries condicions de treball que es donen a la Xina.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut